ВІТЧИЗНЯНИЙ ТА ЗАКОРДОННИЙ ДОСВІД СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНОЇ ПРОФІЛАКТИКИ КІБЕРСУЇЦИДУ СЕРЕД ПІДЛІТКІВ - Лещенко, О. Г.; Тимчишин, І. В. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2025)
У сучасних умовах цифровізації суспільства проблема профілактики кіберсуїциду серед підлітків залишається надзвичайно актуальною. Із поширенням цифрових технологій та активністю підлітків у віртуальному просторі ризик суїцидальних тенденцій посилюється через кібербулінг, низьку цифрову грамотність, доступ до шкідливої інформації та недостатню підтримку з боку дорослих. Кіберсуїцид як нове соціально- негативне явище становить реальну загрозу для психічного здоров’я та життя молоді, тому вимагає комплексного дослідження та раннього втручання.У статті розглянуто сутність та зміст кіберсуїциду, його співвідношення з класичним поняттям суїциду, зокрема з урахуванням специфіки підліткового віку, чинники, що сприяють формуванню кіберсуїцидальної поведінки у підлітків. Проаналізовано зміст та засоби соціально- педагогічної профілактики кіберсуїциду серед підлітків як в Україні, так і за кордоном. Вітчизняні дослідження вказують на дефіцит системної роботи з учнівським контингентом, обмеженість цифрових ресурсів та практик, спрямованих саме на суїцидальні ризики, на відміну від кібербулінгу, насильства чи агресії. Європейські та американські практики профілактики кіберсуїциду мають ширший спектр: програми медико-психологічного скринінгу, онлайн-гарячі лінії підтримки, інтерактивні освітні курси з формування стійкості, цифрової безпеки, розвитку емоційної компетентності; робота мультидисциплінарних команд. Визначено, що в Україні велика увага приділяється шкільному освітньому середовищу, формам класних та позакласних заходів, вихованню цінностей, емпатії, формуванню безпечного середовища; а міжнародні моделі часто краще інтегровані із цифровими платформами, використовують аналітику для виявлення ризиків, мають сталі механізми реагування. Наведено результати опитування підлітків, спрямованого на виявлення тенденцій та чинників ризику схильності до кіберсуїциду.