ФОРМУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНО-ЦИФРОВОЇ ГОТОВНОСТІ ВЧИТЕЛЯ ТЕХНОЛОГІЙ ЗАСОБАМИ ЦИФРОВИХ ОСВІТНІХ РЕСУРСІВ - Невмержицька, О. В.; Пагута, М. В. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2025)
У статті досліджено сутність поняття «інформаційно-цифрова готовність» учителя технологій, схарактеризовано її структуру та особливості формування засобами цифрових освітніх ресурсів. Інформаційно- цифрову готовність учителя технологій доцільно розглядати як інтегральну характеристику педагога, що визначає здатність до безпечного та ефективного використання цифрових технологій та цифрових освітніх ресурсів для розв’язання професійно орієнтованих завдань в умовах віртуальної комунікації та мережевої взаємодії між усіма учасниками освітнього процесу. Структура інформаційно-цифрової готовності вчителя технологій визначається педагогічними особливостями роботи у цифровому освітньому просторі. До основних структурних компонентів інформаційно-цифрової готовності належать інформаційна грамотність, комп’ютерна грамотність, медіаграмотність, комунікаційна грамотність, технологічна грамотність.Важливими умовами формування інформаційно-цифрової готовності майбутнього вчителя технологій є створення відповідного цифрового освітнього середовища, а також системне застосування сучасних цифрових освітніх ресурсів у процесі навчання професійно орієнтованих дисциплін.Використання дидактичних можливостей різних видів цифрових освітніх ресурсів забезпечує візуалізацію навчальних відомостей, доступ до різних видів інформації, комп’ютерне моделювання об’єктів (процесів, явищ) пізнання, використання віртуальної і доповненої реальності, STEM-технологій та ін. У професійній підготовці майбутніх учителів технологій можуть успішно використовуватися такі види цифрових освітніх ресурсів: електронні бібліотеки, електронні наочні посібники, електронні енциклопедії, репетитори-тренажери, мультимедійні навчальні посібники, віртуальні лабораторії та ін. Цифрові освітні ресурси можна успішно використовувати на різних етапах заняття: під час вивчення нової теми, закріплення навчальних відомостей, організації самостійної навчально-пізнавальної діяльності студентів, перевірки й оцінювання рівня навчальних досягнень здобувачів освіти та ін.Використання цифрових освітніх ресурсів не має бути відокремленим, а гармонійно доповнювати традиційний процес навчання.