ДИСТРИБУТИВНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ КОМПОЗИЦІЙНО-МОВЛЕННЄВОЇ ФОРМИ «ОПИС» У НАУКОВО-ФАНТАСТИЧНОМУ ТЕКСТІ (НА МАТЕРІАЛІ ОПОВІДАНЬ РЕЯ БРЕДБЕРІ) - Калінюк, О. О.; Кашуба, М. В.; Розанова, О. А. (Мова. Література. Фольклор, 2020)
Стаття присвячена дослідженню функціонування композиційно-мовлен- нєвої форми «опис» у жанрі наукової фантастики. Один із варіантів членування тексту – композиційно-мовленнєве чле- нування, у якому на перший план висувається проблема змістовної структури тексту і береться до уваги комунікативна направленість його фрагментів, композиційно-мовленнєвих форм (КМФ). КМФ виокрем- люються на основі функційно-змістовного значення і відповідної струк- тури. Комунікативна заданість і функційні особливості композиційно- мовленнєвої структури приводять до відповідного поділу її на три основних типи КМФ: «оповідь», «опис», «міркування». Особливості побудови різновидів КМФ «опис» – портрета, пейзажу та інтер’єра – визначають для читача спосіб сприйняття твору. Це дає автору можливість до певного ступеня керувати читацькою реакцією і програму- вати адекватне сприйняття закладеної в тексті інформації. Дистрибутивний аналіз трьох описових КМФ – портрета, пейзажу, інтер’єра – у короткій прозі Рея Бредбері свідчить, що найбільш часто вживаним різновидом КМФ «опис» є портрет (81,1%). Причина цього полягає в обмеженому текстовому обсязі оповідання. Тобто герої опові- дань для автора важливіше ніж місце дії. Пейзажний опис займає 15,3%, причому в оповіданні «A Flight of Ravens» воно не представлене взагалі. Найменш зареєстрований тип опису пред- ставлений інтер’єрним описом, який входить у рамки 3,6%. Питома вага, тобто відсоток текстового обсягу, зайнятого описом портрета, пейзажу або інтер’єра і розміри оповідань не корелюють між собою. Питома вага КМФ «опис» в оповіданнях регулюється винятково сюжет- ною побудовою твору. Сюжет є тим фактором, який зумовлює кількість фрагментів оповідання, відведених на опис портрета, пейзажу або інтер’єра. Функційна значущість портрета полягає в індивідуалізації та характеристиці персонажів (як психологічній так і соціальній), з’єднуванні частин цілого тексту та актуалізації авторського концепту. До функцій пейзажу та інтер’єру в оповіданнях відносяться загальна актуалізація просторового континууму. Крім того, інтер’єр виконує інформаційну функцію, оскільки є індикатором соціального стану героя.