ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ГІПНОСТИЛІСТИЧНИХ ПАТЕРНІВ СИНТАКСИЧНОГО РІВНЯ В ГІПНОТИЧНОМУ ДИСКУРСІ - Карпенко, М. Ю. (Мова. Література. Фольклор, 2020)
Пропонована стаття присвячена дослідженню недирективного, чи ерік- сонівського, гіпнозу, який базується на використанні гіпнотерапевтом гіпнотичного мовлення, що характеризується специфічними лінгваль- ними шаблонами (паттернами). Мета статті – окреслити лінгвальні осо- бливості використання гіпностилістичних шаблонів синтаксичного рівня в китайскому гіпнотичному дискурсі. Об’єктом дослідження обрано гіпнотичний дискурс в китайській мові, а предметом – механізми про- ведення гіпнотичного комунікативного акту в китайській мові. Мате- ріалом послугували транскрипти записів мовлення гіпнотерапевтів під час гіпнотичного сеансів китайською мовою сумарним обсягом близько 50 годин. Гіпнотичний дискурс є результатом комунікації в ситуації гіп- нотерапевтичного впливу разом зі всіма (матеріальними й нематеріаль- ними) складниками комунікативної ситуації. Лінгвістичне дослідження трансогенних шаблонів, або гіпностилістичних патернів гіпнотичного мовлення, здійснюється в межах гіпностилістики за допомогою методу гіпностилістичного аналізу. У цьому дослідженні було розглянуто гіпностилістичні шаблони синтак- сичного рівня, які використовуються гіпнотерапевтами задля формування стану гіпнотичного трансу в клієнта. Було виокремлено гіпностилістичні шаблони, які призводять до трансдериваційного пошуку (що включають в себе порушення вибіркового обмеження (використано 458 разів), бага- тозначність – фонологічну чи синтаксичну (використано 8 разів), менші включені структури – включене питання (використано 514 разів), вклю- чену команда (використано 1670 разів), цитату, а також такий допоміж- ний прийом, як аналогове маркування; крім того, було виокремлено гіп- ностилістичні шаблони синтаксичного рівня, які базуються на експлікації значення, що включають в себе пресупозиції (використано 3089 разів) та розмовні постулати (використано 795 разів). Найчастіше вживаними серед них є пресупозиції, менші включені структури (зокрема, включені команди), що характеризує китайськомовний гіпноз як більш прямий й схильний до надавання команд, хоч і в межах недирективного підходу. Подальші розвідки плануємо спрямувати на всебічний аналіз повного репертуару гіпностилістичних паттернів китайської та інших мов світу.