СПОСОБИ ТВОРЕННЯ ПРІЗВИЩ, ПОХІДНИХ ВІД АПЕЛЯТИВА ДІД, В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ - Прадід, Ю. Ф. (Мова. Література. Фольклор, 2023)
У статті досліджено способи творення прізвищ, похідних від апелятива дід, в українській мові. Зроблено огляд наукових праць вітчизняних мовознавців про теоретичні та прикладні аспекти дослідження українських прізвищ (див., наприклад, праці І.О. Варченка, В.О. Горпинича, Л.Т. Масенко, А.М. Поповського, Ю.Ф. Прадіда, М.Л. Худаша, П.П. Чучки та ін.), їх лексикографічне опрацювання як загалом (В.М. Демченко і І.П. Лопушинський, А.М. Зосимов, Ю.К. Редько та ін.), так і окремих регіонів України зокрема (Г.Л. Аркушин, В.О. Горпинич, ЮМ. Новикова, П. П. Чучка та ін.). Побіжний огляд наукових розвідок українських учених дав підстави резюмувати, що прізвища, похідні від апелятива дід, як, власне, і прізвища мікрогрупи «Дід» у цілому, зовсім не досліджувалася, навіть принагідно, у зв’язку з вивченням інших проблем. Мета пропонованої статті – дослідити місце прізвищ, похідних від апелятива дід, у системі прізвищ, поширених на теренах України, описати способи їх творення, вирізнити афікси, за допомогою яких утворилися прізвища цієї мікрогрупи. Досягнення цієї мети передбачає розв’язання таких завдань: 1) виокремити мікрогрупу прізвищ, похідни від апелятива дід, із системи прізвищ, поширених на території України; 2) проаналізувати способи творення таких прізвищ. Із системи прізвищ, поширених на теренах України, виокремлено мікрогрупу прізвищ, похідних від апелятива дід, яка налічує 71 прізвище, носіями яких є 40 721 мешканець України. Матеріалом для дослідження послужили прізвища, дібрані зі словників українських прізвищ, матеріалів сайту «Рідні», на якому зафіксовано 876 тис. прізвищ жителів України. Аналіз фактичного матеріалу дав підстави стверджувати, що основним способом творення прізвищ, похідних від апелятива дід, є суфіксальний: Дід-енк-о, Дід-евич, Дід-ицьк-а та ін. (усього 33 прізвища). Рідше використано способи: 1) префіксальний: Пра-дід (1 прізвище); 2) префіксально-суфіксальний: Пра-дід-енк-о, Пра-дід-ов, Про-дід-енк-о (3 прізвища); 3) флексійний: Дід-о (1 прізвище); 4) безафіксний: Дід (1 прізвище); 5) основоскладання: Біл-о-дід, Лих-о-дід, Мол-о-дід, Чорно-дід, Бєл-о-дід, Дід-о-вод (6 прізвищ); 6) основоскладання + суфікс: Біл-о-дід-ов, Дід-о-вод-юк, Чорн-о-дід-енк-о та ін. (усього 15 прізвищ); 7) подвійного прізвища: Дід-енк-о-Браславська, Пра-дід-Садовський, Іванова-Дід-ич та ін. (усього 10 прізвищ).