ТЕРМІНИ «ALIEN», «IMMIGRANT» ТА «CITIZEN» В ІММІГРАЦІЙНИХ АКТАХ КОНГРЕСУ США: ДИНАМІКА ФОРМУВАННЯ ТЕРМІНОЛОГІЧНИХ СМИСЛІВ - Городиловська, М. Т. (Мова. Література. Фольклор, 2023)
Стаття присвячена дослідженню найменування суб’єктів імміграційних актів Конгресу США, які розглядаються як стрижневі коди цих актів та використовуються американськими законодавцями на позначення особи-чужинця, некорінного жителя, негромадянина США. Проаналізовано акти Конгресу – законодавчого органу влади у США, прийняті в XVIII– XXI століттях. У статті встановлено, що першим мовним знаком, який використали законодавці у XVIII ст. на позначення суб’єкта імміграційних актів був термін ‘alien’, що вживався для найменування особи-чужинця, негромадянина США. У тексті першого акта, який стосувався імміграції, а саме Naturalization Act of 1970 цей термін вживався у значенні «негромадянин», хоча докладне визначення не подавалося. Виявлено, що в XIX ст., а саме у Act to Encourage Immigration of 1864 був уведений термін ‘immigrant’, що вживався для позначення особи-чужинця, негромадянина США, який має намір постійно проживати у країні. У статті розкрито семантичні особливості термінів ‘alien’ (чужинець), ‘immigrant’ (іммігрант) та ‘citizen’ (громадянин). Крім цього, здійснено аналіз терміна ‘native’, який використовували для позначення корінних мешканців США, та терміна ‘subject’, який вживали стосовно особи, підданої монархові. Виявлено та схарактеризовано спільні та відмінні семантичні особливості термінологічних одиниць на позначення громадянина (‘citizen’, ‘native’, natural-born subject’, ‘natural-born citizen’, ‘naturalized person (citizen)’), чужинця (‘alien’, ‘legal alien’, ‘illegal alien’, ‘alien friend’, ‘alien enemy’) та чужинця-іммігранта (‘immigrant’, ‘legal immigrant’, ‘illegal immigrant’, ‘documented immigrant’, ‘undocumented immigrant’, ‘special immigrant’ та ‘non-immigrant’).