НОМІНАТИВНИЙ ПРОСТІР “РОЗУМ” В УКРАЇНСЬКІЙ ЛІНГВОКУЛЬТУРІ - Саєвич, І. Г.; Ключник, Т. О. (Мова. Література. Фольклор, 2018)
У статті зроблено спробу обґрунтувати антропоцентричний вимір концепту РОЗУМ і з’ясувати структуру його номінативного простору. Визначено, що номінативне ядро концепту формують лексеми розум, розумний, розуміти, мозок, думка, інтелект. На підставі аналізу різнобічного фактичного матеріалу (Система – Анкета – Текст) окреслено статус “РОЗУМ” як однієї з лінгвокультурних домінант, ієрархічно підпорядкованих концепту ЛЮДИНА. Стверджується, що у свідомості лінгвоспільноти РОЗУМ постає і як вагомий показник повноцінної ментальної діяльності, і як неодмінний критерій онтології Homo sapiens загалом.