АКТУАЛІЗАЦІЯ ПРАГМАТИЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ АСТІОНІМА ОДЕСА В РОСІЙСЬКОМОВНИХ ЗМІ - Дука, Л.І.; Осепян, К.Н. (Мова. Література. Фольклор, 2016)
У статті розглядаються особливості функціонування астіоніма Одеса в російськомовних ЗМІ. Комплексна мовна інформація топоніма здійснюється на інтелектуальному та емоційному рівнях шляхом переходу з віртуального плану в потенціальний. Засоби впливу досягаються за вибором журналістів, спираючись на зміст цього астіоніма. Дослідження побудовано на основі реалізації прагматичного потенціалу назви міста в газетах і журналах України шляхом метафори, метонімії, культурної асоціації тощо. Стаття буде цікава фахівцям у сфері лінгвістики, риторики, історії, географії, країнознавства та культурології.