ПОЛЕМІЧНА ТВОРЧІСТЬ СТЕФАНІЯ ЗИЗАНІЯ ТА ІВАНА ВИШЕНСЬКОГО: ТЕМАТИКА І ПРОБЛЕМАТИКА - Александрович, Т.З.; Малинка, М.М. (Мова. Література. Фольклор, 2016)
У статті розглядається тематика та проблематика полемічної прози Стефанія Зизанія та Івана Вишенського. З цією метою аналізується вплив реформації та гуманізму на літературну творчість мислителів. У дослідженні порівнюється спільне та відмінне в потрактуванні тематики та проблематики для обох письменників; підкреслюється думка, що мислителі опрацьовували ті дискусійні питання, які хвилювали сучасників, були актуальними для суспільства кінця ХVІ ст. Автори стверджують, що зазначені вище полемісти виступали з гострою критикою тогочасної верхівки церкви та держави, обстоювали православну віру, вели мову про переважання зовнішньої обрядовості над внутрішньою в церковних канонах. Дослідники співставляють утопічні держави, створені українськими мислителями протягом ХVІ – ХVІІІ ст., і проводять паралелі із їх західноєвропейськими відповідниками. Автори наполягають на тому, що утопічні ідеї Стефанія Зизанія та Івана Вишенського – це реакція на занепад України в кінці ХVІ ст. Також простежується думка, що вдале застосування художніх, стилістичних засобів, емоційності, цитування Святого Письма тощо допомагають різнобічно й опукло показати весь спектр тем і проблем, які піднімають на сторінках своїх творів письменники.