ВЕРБАЛІЗАЦІЯ КОНЦЕПТУ DEMOCRACY/ДЕМОКРАТІЯ В ІНАВГУРАЦІЙНИХ ПРОМОВАХ ПРЕЗИДЕНТА США ДЖОРДЖА ВОКЕРА БУША: ЛІНГВОКОГНІТИВНИЙ АСПЕКТ - Ликіна, В. В. (Мова. Література. Фольклор, 2020)
Дослідження вербалізації концепту DEMOCRACY/ДЕМОКРАТІЯ в інав- гураційних промовах президента США Джорджа Вокера Буша (2001 та 2005 роки) виявило їх зверненість до різних аспектів досліджуваного концепту. Вивчення вербалізації концептів передусім передбачає визна- чення їх структури, а тому ми спираємося на запропоновану В.І. Караси- ком тривимірну структуру концепту, яка включає поняттєвий, предметно- образний і ціннісний складники. Для виокремлення способів ословеснення трьох складників концепту спираємося на визначення іменника democracy в англійськомовних тлумачних словниках. У першому виступі домінує предметно-образний складник концепту, а друга промова зосереджена на ціннісному складникові концепту, представленому свободою як визначаль- ною властивістю демократії. Домінування предметно-образного складника в першому інавгураційному виступі відображене іменником government, що через сполучення з одиницями з динамічної семантики передає актив- ність уряду, та іменником people, який позначає народ, здебільшого зобра- жений у стані спокою. Про домінування в першій промові предметно-об- разного складника також свідчить послідовність уживання одиниць: на початку виступу іменник people позначає предметно-образний складник; в основній частині субстантив democracy відсилає читача до поняттєвого компонента; у заключній частині промови ціннісний елемент, поіменова- ний одиницями freedom, justice, fairness, поєднується з предметно-образ- ним, позначеним одиницями people і government. Натомість у другій про- мові концепт DEMOCRACY/ДЕМОКРАТІЯ ословеснюється з опертям на його ціннісний складник, позначений одиницями freedom і liberty зі зна- ченням свободи. На відміну від першого виступу-подяки за обрання пре- зидентом, друга інавгураційна промова зосереджена на відстоюванні сво- боди після терористичних атак на США. Свобода позначена іменниками liberty, freedom і сполученням прикметника free з іншими одиницями в трьох комунікативних блоках: звернення до нації; до світової спільноти; до співгромадян. Загалом у другій інавгураційній промові президент акцен- тує увагу на взаємодії свободи, позначеної іменником freedom, із поступом уперед, що символізує подальший розвиток демократії.