РЕАЛІЗАЦІЯ МОВНОЇ КОМПРЕСІЇ В АНГЛІЙСЬКОМОВНИХ ТЕКСТАХ РАДІООБМІНУ ЦИВІЛЬНОЇ АВІАЦІЇ - Лут, К. А.; Лисенко, А. І. (Мова. Література. Фольклор, 2020)
У статті проаналізовано особливості функціонування та реалізації мов- ної компресії в діалогах радіообміну англійською мовою. Професійно- мовленнєва комунікація авіаційних операторів, яка здійснюється під час виконання повітряним судном польоту й реалізується у формі радіообміну цивільної авіації, є провідним компонентом у структурі професійного мов- лення пілотів та авіадиспетчерів. З огляду на професійні норми ведення радіозв’язку, ключовими поняттям є чіткість, однозначність і лаконічність, що реалізуються засобами мовної компресії. Явище мовної компресії як об’єкт лінгвістичного дослідження завжди при- вертало увагу лінгвістів. Мовна компресія як засіб словотворення є одним із найбільш результативних способів виявлення економії в мові. Виникнення й динамічний розвиток новітніх засобів зв’язку дає дослід- никам багатий матеріал для вивчення мовних особливостей компресії. Незважаючи на велику кількість праць, присвячених дослідженню різних аспектів мовної компресії, варто констатувати необхідність аналізу цієї проблематики, що продиктована вузькоспеціалізованим лінгвістичним підходом і стрімким розвитком інформації та нових технологій в авіацій- ному радіообміні. У статті розглянуто особливості функціонування явища мовної компре- сії, яке є одним із аспектів вираження закону мовної економії й водночас засобом досягнення лаконічності висловлювання. Проаналізовано розви- ток мовної компресії та розглянуто наявні підходи до визначення явища. Особливу увагу зосереджено на різних засобах реалізації мовної компресії на морфологічному, лексичному й синтаксичному рівнях мовної системи. Установлено, що засобами реалізації мовної компресії на морфологічному рівні є скорочення, які виявляються здебільшого в абревіаціях, на синтак- сичному – використання еліптичних речень, на лексичному рівні – кодовий спосіб передачі інформації. Практична цінність результатів роботи полягає в можливості застосування його результатів при подальшому вивченні та дослідженні англійського радіотелефонного дискурсу.