НАЗВИ СНІГУ ТА ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ НИМ ПОНЯТЬ І ПРОЦЕСІВ У ГОВІРЦІ СМТ БІЛЬМАК ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ - Онищенко, Ю. К. (Мова. Література. Фольклор, 2020)
У статті на матеріалі української східностепової говірки смт Більмак Запорізької області описано найменування снігу та понять і процесів, пов’язаних із ним. Спілкування з носіями аналізованого обширу дало змогу виявити ряд номінацій та явищ, з’ясувати деяку специфіку побуту і світогляду місцевих жителів тощо. Зафіксовані лексеми подано з огляду на їх функціонування в українській літературній мові та інших діалектних континуумах. Проаналізовано особливості найменувань снігу (лапатого, пухкого, мокрого, снігу з дощем, вітром та ін.), об’єктів, які виникають внаслідок його випадання (намет, вузька стежка, протоптана в снігу, гірка снігу, проталина, місце, де вітер здув сніг, та ін.), явищ природи, пов’язаних із ним (сніжинка, завірюха, снігопад, ожеледь, буря та ін.). Досліджено сукупність маніфестантів у межах кожного поняття, описано їх семантику та варіативність. Більшість аналізованих сем репрезентовано однослівними номінаціями, іноді багатослівними (в основному атрибутивними, зрідка – об’єктними та обставинними словосполученнями). У коментарях носіїв говірки зафіксовано синонімічні назви (пеиреи|мет, за|нос, куч'у|гура; зав’і|р'уха, замеи|т'іл', хурто|вина та ін.), порівняння окремих природних явищ (голо|л'од йак ст'ік|ло). Деякі номени засвідчено і в сучасній українській літературній мові з тотожним чи відмінним значенням (зав’і|р'уха, хурто|вина, зас'н'і|жило, г|рузнути, рие|пит'; куч'у|гура, ура|ган, греиб|ти, занеис|ло та ін.); в інших діалектах представлено широке розмаїття фонетичних (валéте, зáмікь, мéт’іл’, белебéнь та ін.), акцентних (сльотá, митíл’, грéпсті та ін.), словотвірних (заметéля, доріжчина, дорíшка, голощáк, голощýк, голощόк, голощуок, слякотúна, сл’áка, сл’áкоч, зáміть, метелю́ха та ін.) і семантичних (валúти, лапáтий, занíс, рипíте, дорожúна та ін.) варіантів. З-поміж виявлених лексем в інших говорах простежено такі, що мають основне та вторинне (сльотá, завирýха, метíл’ниц’а, дорожка та ін.) значення.