МУЛЬТИСЕМІОТИЧНІ ІНСТРУМЕНТИ ВПЛИВУ В ТУРИСТИЧНІЙ РЕКЛАМІ: ДИСКУРСИВНИЙ ПІДХІД - Козлова, Т. О. (Мова. Література. Фольклор, 2025)
У статті досліджується переконливий та експресивний потенціал мультисеміотичних засобів і стратегій у рекламному дискурсі туристичної сфери. Метою роботи є з’ясування того, як взаємодія вербальних і візуальних елементів сприяє ефективності рекламного повідомлення, апелюючи до емоцій, уяви, культурної обізнаності та поведінкових реакцій реципієнта. Туристична реклама як форма масової комунікації широко використовує комбінацію мовних засобів (оцінна лексика, імперативи, метафора, гіпербола, змішування кодів) та візуальних ресурсів (композиція, культурно марковані зображення тощо) для досягнення комунікативних цілей – привернення уваги, зацікавлення й мотивації до дії. У дослідженні використано методи мультимодального аналізу дискурсу з метою виявлення, як різні семіотичні модуси взаємодіють для побудови значення та впливу на цільову аудиторію. Особливу увагу приділено семіотичним принципам автентичності, економії та когезії, які забезпечують узгодженість вербальних і візуальних складників у межах цілісного рекламного повідомлення. На прикладі добірки рекламних матеріалів проаналізовано, як мовні та зображальні коди взаємодіють у досягненні персуазивного ефекту. Дослідження показує, що мультимодальність не лише збагачує комунікативну цінність реклами, а й сприяє формуванню глибшого зв’язку між продуктом, брендом і потенційним споживачем. Отримані результати можуть стати основою для подальших досліджень у сфері семіотики, рекламної лінгвістики та міжкультурної маркетингової комунікації.