ПРАВОСЛАВНАЯ АГИОГРАФИЯ И РОМАН ЕВГЕНИЯ ВОДОЛАЗКИНА “ЛАВР” - Чорний, І. В. (Мова. Література. Фольклор, 2018)
Статтю присвячено творчості сучасного російського письменника Євгена Водолазкіна, зокрема його роману “Лавр” (2012). Розглянуто жанрову природу твору, який можна вважати спробою створення літературно-художнього житія. Проведено паралелі між романом і низкою агіографічних пам'ятників (переважно православних), що дозволило дійти висновку, що образ головного героя є збірним, а його життєва історія – це узагальнене житіє, що включає основні сюжетні компоненти, найбільш типові для агіографії.