РОЛЬ МОРАЛЬНИХ ПЕРЕКОНАНЬ У ФОРМУВАННІ ГРОМАДСЬКОЇ ГОТОВНОСТІ ДО БОРОТЬБИ З КОРУПЦІЄЮ - Зарічанський, О. А. (Журнал сучасної психології, 2023)
Робота присвячена вивченню ролі моральних переконань у формуванні громадської готовності до боротьби з корупцією. Корупція залишається серйозною проблемою в багатьох країнах і має широкий спектр негативних соціальних, економічних та політичних наслідків. Розуміння психологічних чинників, що лежать в основі ставлення людини до корупції, є критичним для розробки ефективних стратегій боротьби з цією проблемою. Ця стаття аналізує важливий аспект сучасного суспільного явища – корупцію – та визначає роль моральних переконань у формуванні громадської готовності до боротьби з нею. За допомогою інтердисциплінарного підходу, включаючи елементи психології та соціології, стаття розглядає вплив моральних цінностей та переконань на ставлення громадян до корупційних практик. Також у статті визначено, які саме моральні переконання є ключовими для створення позитивного ставлення до антикорупційних заходів та ініціатив. Використано емпіричні дані з опитувань і психологічних експериментів для аналізу ставлення індивідів до корупції та їхньої готовності виступати проти неї. У цьому дослідженні ми детально розглядаємо моральні фактори, які можуть підтримувати або пригнічувати готовність суспільства до боротьби з корупцією. Використано змішаний метод дослідження, який включає якісний та кількісний аналіз даних. Проводиться опитування серед репрезентативної вибірки громадян з використанням структурованих анкет. До анкет включено питання про моральні цінності, а також про готовність брати участь в антикорупційних ініціативах. Також проводились групові інтерв’ю з учасниками, щоб отримати більш глибоке розуміння їхніх моральних та етичних переконань та їхнього ставлення до корупції. Результати дослідження дозволяють виявити ключові психологічні чинники, що впливають на ставлення до корупції, включаючи роль моральних переконань у формуванні позитивного або негативного сприйняття корупції. Автор статті доходить висновку, що моральні переконання мають величезний вплив на громадську готовність до боротьби з корупцією і є ключовим фактором у формуванні ефективних антикорупційних стратегій. Розуміння ролі моральних цінностей може сприяти розробці програм та заходів для підвищення громадської свідомості та готовності діяти в інтересах боротьби з корупцією.