Кібербуллінг як форма прояву девіантної поведінки підлітків - Оверчук, В. (Журнал сучасної психології, 2019)
Стаття присвячена найактуальнішій проблемі, яка широко обговорюється багатьма фахівцями на усіх рівнях, проблемі буллінгу в підлітковому середовищі. Буллінг з кожним днем стає все небезпечнішим, він виходить за межі реального простору у простір віртуальний і може здійснюватись за допомогою інтернет-технологій. Незважаючи на схожість буллінгу з кібербуллінгом, останній має ряд значних відмінностей. Ті, хто організовують інтернет-переслідування, впевнені у своїй безкарності, вони насолоджуються вседозволеністю, яку їм дає віртуальний простір, відсутністю контролю з боку дорослих і можливістю бути іншими. Кібербуллінг завдає негативних наслідків на всіх рівнях функціонування підлітка. Таким чином, кібербуллінг – одна з форм негативної девіації, що виникла в епоху інформаційного суспільства. Перед батьками, психологами, соціальними працівниками, педагогами стоїть дуже важливе завдання вчасного реагування та запобігання цього небезпечного явища.