Психологічні особливості готовності чоловіків до батьківства - Малина, О.Г. (Журнал сучасної психології, 2019)
У статті представлений аналіз готовності чоловіків до батьківства як складного психологічного утворення, міра сформованості якого визначається узгодженістю його структури, рівнем розвитку його когнітивних, мотиваційно-поведінкових і емоційних компонентів і залежить від рівня психологічної зрілості особистості. Розглянуті соціально-психологічні чинники і психологічні механізми формування ролі батька, особистісні передумови готовності до батьківства, етапи його формування; надані психологічні характеристики батьків з різними рівнями сформованості готовності до батьківства. Описана психологічна структура готовності до батьківства і проведений аналіз її особливостей у чоловіків з різним рівнем психологічної зрілості особистості. Батьківство розглядається як інтегральне психологічне утворення особистості батька, що включає усвідомлення родинного зв’язку з дітьми, почуття до своїх дітей, прийняття і виконання батьківської ролі. Прийняття ролі батька розглядається як чинник розвитку і якісної перебудови особистісної і ціннісно-смислової сфери чоловіка, що приводить до зміцнення і гармонізації сімейних і дитячо-батьківських стосунків.