ОСОБИСТІСНІ ДЕТЕРМІНАНТИ СУБ’ЄКТИВНОЇ ПЕРЦЕПЦІЇ БРЕНДУ - Барвінко, Д. О. (Журнал сучасної психології, 2024)
Статтю присвячено вивченню особистісних детермінант суб’єктивної перцепції бренду у користувачів медіакомунікаційного Інтернет- середовища та здобувачів вищої освіти. Досліджено 210 осіб у м. Київ у період 2023–2024 рр. Методики дослідження: «Експрес-діагностика характерологічних особливостей особистості», «Маркери факторів великої п’ятірки». Виявлено, що дослідженим обох груп властиві риси екстраверсії, які спрямовують особистість на світ зовнішніх об’єктів, що дає їй змогу легко контактувати та спілкуватися з іншими людьми, гарно пристосовуватися до нових ситуацій, бути відкритою, з бажанням примножувати власні зв’язки. Дослідження особистісних рис виявило, що вони розподіляються у межах нестабільно-стабільних рис (р≤0,05). Аналіз маркерів факторів великої п’ятірки в обох групах досліджених осіб із вираженими рисами «Відкритість мислення» виявив авантюрні риси та високу відкритість новому, допитливість та схильність до експериментування (р≤0,05). Респондентам із рисами доброзичливості властиві прояви внутрішньої теплоти та доброти, що з боку інших проявлялися довірою, бажанням допомогти, співчуттям (р≤0,05). Респонденти з мало вираженими рисами доброзичливості характеризувалися холодністю, підозрілістю, недовірою до інших у суспільстві, були не схильними до співпраці (р≤0,05). Респонденти з вираженими «негативними емоціями» у вигляді високого рівня невротизму відчували занепокоєння, тривогу та були схильні до епізодичних депресивних проявів. Наявність високого рівня невротизму корелювала з високим ризиком розвитку емоційних спалахів, а з низького рівня невротизму проявлялася врівноваженістю та емоційною стабільністю (р≤0,05). Виявлені взаємозв’язки корелювали з показниками ставленням споживача до бренду та його контексту (p≤0,05). Установлені взаємозв’язки корелювали з показниками ставлення споживача до бренду та його контексту (p≤0,05). Перспектива подальшого дослідження у даному напрямі полягає у науковому пошуку ціннісно-мотиваційних феноменів особистості та їх взаємозв’язку з перцепцією бренду.