СПЕЦИФІКА ПОДОЛАННЯ СТРАХІВ У МОЛОДШОМУ ШКІЛЬНОМУ ВІЦІ - Стеценко, А. І.; Підгірна, В. В. (Журнал сучасної психології, 2024)
Статтю присвячено дослідженню специфіки подолання страхів у дітей молодшого шкільного віку. У роботі розглядаються психологічні особливості дітей цієї вікової категорії, які сприяють виникненню страхів, а також соціальні та сімейні чинники, що впливають на їхній розвиток. Аналізується класифікація страхів у молодших школярів, охоплюючи соціальні, академічні страхи, страхи, пов’язані з фізичною безпекою, утратою або відділенням, а також специфічні фобії. Особливу увагу приділено страхам, пов’язаним із війною, які стали актуальними в умовах сучасної ситуації в Україні. У статті підкреслюється важливість урахування індивідуальних особливостей дітей та їхнього соціального середовища під час розроблення програм психологічної підтримки та інтервенцій, спрямованих на подолання страхів. Окремо розглядаються наслідки тривалого впливу страхів на емоційний розвиток та соціальну адаптацію дитини, що може призвести до формування стійких тривожних станів та поведінкових порушень. Розглядаються методи, які можуть бути використані для виявлення та корекції страхів у дітей; акцентується на ролі сім’ї та школи у забезпеченні психологічного добробуту молодших школярів. Підкреслюється необхідність системного підходу до подолання страхів у дітей, який включає активну взаємодію між батьками, педагогами та психологами. Це сприятиме формуванню у дітей емоційної стійкості, упевненості в собі та ефективної адаптації до соціального середовища, що є важливими передумовами їхнього гармонійного розвитку. Результати дослідження можуть бути використані для розроблення освітніх програм, спрямованих на профілактику та подолання дитячих страхів, а також для надання практичних рекомендацій батькам та педагогам щодо підтримки емоційного розвитку дітей.