ЕМОЦІЙНИЙ ІНТЕЛЕКТ ЯК ЧИННИК ВИБОРУ СТРАТЕГІЙ ВИРІШЕННЯ МІЖОСОБИСТІСНИХ КОНФЛІКТІВ У ПІДЛІТКОВОМУ ВІЦІ - Губа, Н. О.; Неманежина, А. О.; Козуб, Д. К. (Журнал сучасної психології, 2025)
Метою дослідження є теоретичне обґрунтування психологічних особливостей впливу рівня емоційного інтелекту на вибір підлітками конструктивних або деструктивних стратегій поведінки в конфліктних ситуаціях. Зʼясовано, що емоційний інтелект є багатокомпонентним психологічним конструктом, який охоплює здатність усвідомлювати, розуміти, регулювати та виражати емоції. Він має безпосередній вплив на ефективність міжособистісної взаємодії. Ключові його складники – саморегуляція та емпатія – відіграють визначальну роль у виборі підлітками стратегій вирішення конфліктних ситуацій. Уточнено, що підлітковий вік є сенситивним періодом для формування емоційного інтелекту, саме у цей час інтенсивно розвивається самосвідомість, зростає значущість міжособистісних стосунків і підвищується ймовірність виникнення конфліктів. В умовах війни ці процеси ускладнюються зовнішніми психотравмуючими чинниками: тривогою за власну безпеку та безпеку близьких, утратою звичного середовища, навчанням у нових обставинах тощо. Визначено особливості рівнів емоційного інтелекту.Зазначено, що високий рівень пов’язаний із переважним використанням конструктивних стратегій (співпраці, компромісу, діалогу), що дає змогу знижувати рівень напруги та зберігати психологічну стійкість у стресових обставинах. Низький рівень в умовах війни може сприяти посиленню деструктивної поведінки, соціальній ізоляції, конфронтації та труднощам адаптації. Розвиток емоційного інтелекту в підлітків слід розглядати як важливий ресурс психосоціальної підтримки молоді під час війни, який сприяє збереженню ментального здоров’я, розвитку резильєнтності та побудові здорових форм міжособистісної взаємодії.