СТРАТЕГІЇ ВИРІШЕННЯ ЖИТТЄВИХ ЗАВДАНЬ У СКЛАДНИХ ЖИТТЄВИХ ОБСТАВИНАХ - Зазимко, О. В.; Шиловська, О. М. (Журнал сучасної психології, 2025)
У статті представлено результати дослідження особливостей стратегій вирішення життєвих завдань у складних життєвих обставинах.Визначено чинники, що зумовлюють вибір тих чи інших стратегій, та переваги й недоліки виявлених стратегій стосовно конкретних умов їх застосування. Зазначено, що в умовах воєнного конфлікту стратегії, що використовувались особистістю в мирний час, часто виявляються неефективними, що зумовлює потребу в пошуку нових моделей поведінки.Дослідження базується на емпіричних даних, що дає змогу глибше зрозуміти специфіку формування та вибору стратегій у складних життєвих умовах. Виокремлено основні моделі вирішення життєвих завдань у кризових ситуаціях: стратегія пошуку підтримки, інтегративна стратегія самореалізації, комплексна стратегія виживання та дій, стратегія життєстійкості та прийняття рішень, адаптивний вибір, інноваційно-партнерська стратегія та пасивна стратегія уникнення. Стратегія пошуку підтримки передбачає звернення до соціальних ресурсів, що сприяє адаптації до змін. Інтегративна стратегія самореалізації допомагає особистості зберегти баланс між зовнішніми викликами та внутрішніми потребами. Комплексна стратегія виживання поєднує тактичні рішення, емоційну стійкість і використання доступних ресурсів. Стратегія життєстійкості та прийняття рішень базується на здатності особистості адаптуватися та контролювати ситуацію навіть у стресових умовах. Адаптивний вибір дає змогу швидко реагувати на зміну обставин і мінімізувати ризики. Інноваційно-партнерська стратегія спрямована на пошук нестандартних рішень через взаємодію з іншими людьми.Водночас пасивна стратегія може тимчасово знижувати рівень стресу, але у довгостроковій перспективі вона часто призводить до втрати контролю над ситуацією. Результати дослідження свідчать, що вибір стратегії залежить від рівня емоційної насиченості завдань, її перспективності, складності, усвідомленості, життєвого досвіду та здатності людини до аналізу ризиків. Часто особистість комбінує кілька стратегій, пристосовуючи їх до конкретних обставин. Автори пропонують опис компонентів алгоритму усвідомленого застосування стратегій, що може лягти в основу розроблення практичних рекомендації щодо підвищення ефективності життєвих стратегій під час війни та збереження психологічної стійкості.