ЕМПІРИЧНА ВЕРИФІКАЦІЯ РЕЗУЛЬТАТИВНОСТІ ТЕРАПІЇ УСВІДОМЛЕННЯМ - Каніфольський, І. Б.; Кравченко, В. Ю. (Журнал сучасної психології, 2025)
Статтю присвячено верифікації результативності терапії усвідомленням.Описується наукове дослідження, проведене в психотерапевтичних групах. На початку автори знайомлять з особливостями терапії усвідомленням, її специфікою застосування. Добре відображений авторський підхід у терапії усвідомленням як інтегрований інноваційний напрям психотерапії, що об’єднує західні та східні психотерапевтичні практики. Описано три етапи проведення емпіричного дослідження, перший з яких характеризується діагностичним зрізом даних стану учасників терапевтичної групи до і після застосування терапії; другий етап характеризується обробкою емпіричних даних; третій етап – інтерпретацією отриманих результатів та обґрунтування висновків. Відображено особливості організації психотерапевтичних сесій під час навчальних семінарів терапії усвідомленням. Детально здійснено аналіз емпіричного матеріалу із застосуванням кількісних та якісних методів дослідження. Здійснено порівняння замірів показників впливу терапії усвідомленням до та після її застосування. Наведено статистичні показники зсувів у бік розвитку самоусвідомлення, що відображаються у відсоткових співвідношеннях, порівнянні середніх значень на всій вибірці досліджуваних та t-критерієм, що підтверджує висунуті гіпотези.Якісний аналіз предикатів у відповідях анкет учасників терапевтичних груп дав змогу виокремити групи категорій, що розширюють свідомість та отримати результат самоусвідомлення, зокрема: визнати проблему, прийняти ситуацію, звільнитися від негативу тощо. Зроблено висновки про значний вплив терапії усвідомленням, що відображається у розширенні свідомості клієнтів психотерапії, здобутті нового досвіду усвідомлення, підвищенні контактності із собою, більшому розумінні своїх емоцій та почуттів, чіткішому відображенні фізичних відчуттів та розвитку рефлексивності. Отримані психометричні дані відображають динаміку розвитку потенціалу клієнтів, що слугує розширенню свідомості.У дослідженні підтвердилася гіпотеза щодо впливу терапії усвідомленням та підвищення психодіагностичних показників самоусвідомлення, що і потрібно було довести.