РОБОТА ПСИХОЛОГА ЩОДО ПЛЕКАННЯ ПОСТДОСВІДНОГО ЗРОСТАННЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ У ВІДНОВЛЮВАЛЬНИЙ ПЕРІОД - Олійник, В. О.; Ларіонов, С. О. (Журнал сучасної психології, 2025)
У статті проаналізовано результати теоретичних і практичних напрацювань українських та закордонних учених і практиків щодо плекання посттравматичного зростання (ПТЗ) військовослужбовців ‒ учасників бойових дій і ветеранів у відновлювальний (реабілітаційний, реадаптаційний, реінтеграційний) період. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю створення і впровадження тренінгових програм для військовослужбовців ‒ учасників бойових дій і ветеранів, які повертаються до умов мирного життя, щодо плекання у них позитивних психологічних змін у посттравмівний/постдосвідний період. Проведено теоретичний аналіз тренінгових програм ПТЗ, які проводяться в України («Плем’я») та США (Warrior PATHH ‒ «Шлях воїна»). Установлено, що зазначені програми проводяться за принципом «рівний ‒ рівному» з елементами когнітивно-поведінкового, екзистенційного, наративного, реляційного і тілесно-орієнтованого підходів та спрямовані на досягнення цілей за трьома напрямами: 1) зменшення симптомів психічних порушень, зокрема посттравматичного стресового розладу; 2) покращення якості житті; 3) розвиток позитивних психологічних змін. Представлено опрацьовану з урахуванням соціокультурних чинників авторську програму плекання постдосвідного зростання (ПДЗ) військовослужбовців і ветеранів, що базується на інтегральній концепції ПДЗ і складається з трьох послідовних кроків: стабілізації, відновлення і зростання, що відповідає трьом етапам формування досвіду людини: життєвого, особистого й особистісного та може бути реалізована в груповому або індивідуальному форматах. Зроблено висновок, що робота психолога з військовослужбовцями ‒ учасниками бойових дій і ветеранами щодо плекання ПДЗ має базуватися на фасилітативному підході і враховувати індивідуальні особливості як психолога, так і клієнта.