ПРОФЕСІЙНІ ІНТЕРЕСИ ТА ПРОЦВІТАННЯ: ЯК RIASEC-ПРОФІЛЬ ПЕРЕДБАЧАЄ PERMA-БЛАГОПОЛУЧЧЯ СТУДЕНТІВ-ПСИХОЛОГІВ - Чайка, Р. М. (Журнал сучасної психології, 2025)
У статті досліджується взаємозв’язок між професійними інтересами за моделлю RIASEC Джона Холланда та багатовимірним психологічним благополуччям за моделлю PERMA серед студентів-психологів. Теоретичним підґрунтям роботи є підхід відповідності людини і професійного середовища, згідно з яким відповідність між інтересами особистості та характеристиками професійного середовища сприяє суб’єктивному процвітанню. Дослідження проведено на вибірці зі 151 студента другого курсу спеціальності «Психологія» з використанням українських адаптацій опитувальників RIASEC та PERMA-Profiler. Результати показали, що найвищу кореляцію з показником загального благополуччя продемонстрував Соціальний тип (r = .38; p < .001), а також Артистичний (r = .31; p = .004) і Дослідницький (r = .28; p = .009) типи інтересів. Водночас Реалістичний (r = –.05), Конвенційний (r = –.09) і Підприємницький (r = .12) типи не показали статистично значущих зв’язків із PERMA-показником процвітання. Багатокрокова регресія засвідчила, що саме поєднання S–A–I інтересів унікально пояснює 48% дисперсії інтегрального індексу PERMA. Отримані дані вказують на доцільність інтеграції творчих, дослідницьких і соціально орієнтованих модулів у освітні програми для підвищення відповідності людини і професійного середовища. Окрім того, визначення RIASEC-профілів може стати корисним інструментом відбору або підтримки абітурієнтів, допомагаючи знизити ризик емоційного вигорання. З огляду на воєнний контекст, результати підкреслюють значення соціальних і творчих ресурсів як чинників стійкості студентської молоді. Подальші лонгітюдні дослідження покликані перевірити причинний характер виявлених зв’язків та їх узагальнюваність на інші академічні спеціальності.