ЦИФРОВЕ СУСПІЛЬСТВО КРІЗЬ ПРИЗМУ КІБЕРПСИХОЛОГІЇ: ДОСВІД, РИЗИКИ, ІДЕНТИЧНІСТЬ - Яворський, М. В. (Журнал сучасної психології, 2025)
У статті проаналізовано психологічні особливості становлення цифрової ідентичності особистості в умовах цифрового суспільства.Наголошується, що цифрове середовище сьогодні не є лише допоміжною платформою для спілкування, а виступає самостійним середовищем соціалізації, впливаючи на когнітивну, емоційну та ідентифікаційну сфери. Увагу зосереджено на поняттях цифрового «Я», соціального порівняння, ідентифікаційного дистресу, інформаційного перенавантаження та онлайн-залежності. Здійснено аналіз зарубіжного та українського досвіду вивчення впливу цифрового середовища на самопрезентацію, автентичність і психологічне благополуччя.Наведено результати емпіричного дослідження серед здобувачів освіти гуманітарних спеціальностей (N = 50), яке виявило середньо-високу частоту використання соціальних мереж, помірне відчуття автентичності в онлайн-образі та високий рівень суб’єктивного інформаційного перевантаження. Отримані результати свідчать про амбівалентність цифрової взаємодії: вона створює можливості для самовираження, проте також формує ризики фрагментації ідентичності, тривожності, втрати психологічної цілісності. Окреслено ключові напрями психологічного супроводу особистості в цифровому середовищі: розвиток цифрової психологічної грамотності, цифрового резилієнсу, емоційної саморегуляції та навичок критичного мислення.Обґрунтовано перспективи подальших досліджень із фокусом на міжкультурні, вікові та контекстуальні чинники формування цифрової ідентичності. Представлені результати можуть бути корисними для практичних психологів, викладачів, дослідників у сфері цифрової комунікації та психічного здоров’я.