РОЗВИТОК КОМУНІКАТИВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДИТИНИ З ОСОБЛИВИМИ ОСВІТНІМИ ПОТРЕБАМИ В УМОВАХ ІНКЛЮЗИВНОГО НАВЧАННЯ - Залановська, Л. І. (Журнал сучасної психології, 2023)
У статті здійснено теоретичний аналіз досліджень з проблеми організації інклюзивного навчання та досліджено питання необхідності розвитку комунікативної діяльності у дітей з порушеннями психофізичного розвитку. Комунікативна діяльність розглядається як діяльність, що виявляється в умінні співвідносити мету комунікації, умови комунікативної ситуації і комунікативні засоби; коригувати комунікативний процес з позицій прогнозованого результату; формулювати питання, резюмувати інформацію; викликати довіру у партнерів по комунікації, володіти навичками активного слухання. Приділено увагу розгляду питань зв’язку рівнів розвитку комунікативної діяльності, адаптації та умов навчання в інклюзивному середовищі. Представлено онтогенетичний аналіз комунікативної діяльності. Систематизовано результати досліджень щодо особливостей комунікативної діяльності дітей з порушеннями психофізичного розвитку, представлено аналіз комунікативної діяльності дітей з інтелектуальними порушеннями, дітей з порушеннями зору, труднощі яких виникають зі старшого дошкільного віку, коли спільна діяльність із однолітками актуалізує потребу в узгодженні власних дій з іншими дітьми; дітей із затримкою психічного розвитку, труднощі яких відбуваються в низькому рівні розвитку мовленнєвих засобів спілкування; дітей з розладами аутистичного спектра, основні аспекти комунікативної діяльності котрих проявляються у нездатності встановлювати контакт з однолітками, відсутності спільних інтересів у спілкуванні з іншими людьми та відносній нездатності починати і підтримувати бесіду за будь-якого рівня мовленнєвого розвитку; дітей з порушенням слуху та обмеженими можливостями мовленнєвого спілкування, що безпосередньо зумовлені первинним порушенням – недостатністю слуху. Зазначено, що проблему розвитку комунікативної діяльності у молодшому шкільному віці в умовах інклюзивної освіти вивчено не досить, оскільки більшість робіт присвячено старшому дошкільному віку. Акцентовано, що розвиток комунікативної діяльності учнів з особливими освітніми потребами є одним з провідних завдань інклюзивної освіти і забезпечує не тільки загальний психічний розвиток особистості дитини, але і сприяє позитивній соціалізації та загалом готовності до навчальної діяльності.