Особливості розвитку професійного “образу Я” майбутніх медичних працівників - Ушакова, К.Ю.; Співак, Л.М.; Гладкевич, М.І. (Журнал сучасної психології, 2019)
Статтю присвячено питанню розвитку професійного “образу Я” майбутніх медичних працівників протягом навчання у медичному коледжі, що є важливою умовою їх успішного становлення як фахівців. Емпіричне вивчення цього питання проводилося з метою виявлення особливостей розвитку професійного “образу Я” студентів 1-4-х курсів медичних коледжів протягом їх професійного навчання. Для досягнення поставленої мети застосовувалася модифікована методика вивчення професійної самооцінки майбутніх медичних працівників середньої ланки. Охарактеризовано особливості змісту й співвідношення реальних та ідеальних уявлень студентів 1-4-х курсів медичних коледжів про себе як медичного працівника. Співвідношення реальних та ідеальних уявлень майбутніх медичних працівників визначає рівень їх професійної самооцінки. Емпірично встановлено, що протягом професійного навчання змінюється зміст і співвідношення реальних та ідеальних уявлень студентів про себе як майбутніх медичних працівників. З’ясовано, що на кожному курсі найбільша кількість студентів оцінюють себе як професіонала середньо, дещо менша – низько, найменша – високо. Емпірично виявлена динаміка засвідчує важливість проведення розвивальної роботи з майбутніми медичними працівниками середньої ланки упродовж їх навчання з метою підвищення у них цих рівнів. Модифікована методика та одержані результати будуть корисними психологам для психодіагностики професійного “образу Я” студентів медичних коледжів і розробки програми з його розвитку.