ОСОБЛИВОСТІ ТРАВМАТИЗАЦІЇ ЗОВНІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ НА ДРУГОМУ РОЦІ ПОВНОМАСШТАБНОГО ВТОРГНЕННЯ В УКРАЇНУ - Фролова, Н. (Журнал сучасної психології, 2025)
Одним із наслідків початку повномасштабної війни в Україні стало переміщення цивільного населення як у межах країни, так і за її кордонами. Адже станом на червень 2023 року біля 5 мільйонів пересічних громадян отримали статус внутрішньо переміщених осіб та більше 8 мільйонів українців перебувало за кордоном, переважно в Польщі (22%), Німеччині (15%) та Сполучених Штатах Америки (11%). Зміна місця проживання мала на меті знайти передусім безпечне місце для дітей та дорослих, проте водночас перетворилось на низку викликів щодо адаптації до нових умов проживання, соціалізації в іншомовному суспільстві та пошуку місць роботи і навчання для дітей. Дослідження, результати якого представлено в статті, було проведено до другої річниці повномасштабного вторгнення, у Сполучених Штатах Америки в лютому – квітні 2024 р. та мало на меті дослідити особливості травматичного досвіду зовнішньо переміщених осіб, які виїхали до США після 24 лютого 2022 року. У досліджуваних визначено помірний рівень тривоги, виражений рівень депресивних проявів та зону ризику виникнення посттравматичного стресового розладу. Емпіричним шляхом підтверджено, що зміна країни та місця життя не виступає стабілізаційним складником для учасників дослідження. Серед низки предикторів, що зумовлюють рівень тривожності, депресивні прояви та схильність до проявів посттравматичних стресових симптомів, визначено втрату житла, об’єм споживання медіаресурсів, досвід проживання в окупації та перебування під бомбардуванням. Станом на лютий 2024 року вибір ресурсів для опанування складних ситуацій і стресоподалання у внутрішньо переміщених осіб, що мешкають у Сполучених Штатах, є подібним за кількісним та якісним складниками до тих, якими користуються українці, що залишилась в Україні. Актуальними до вивчення залишаються питання щодо адаптації в нових умовах проживання, стабілізації психічного стану і пошуку конструктивних ресурсів та стратегій.