РОЛЬ СТОСУНКІВ У ВІДЧУТТІ БЕЗПОРАДНОСТІ Й СУМНОГО НАСТРОЮ УКРАЇНЦІВ У ЧАС ВІЙНИ - Сняданко, І. І.; Антипович, О. Г. (Журнал сучасної психології, 2025)
У статті представлено результати дослідження партнерських стосунків громадян України, їхнього настрою та відчуття безпорадності в час війни. Дослідження відчуття безпорадності й сумного настрою є важливим зрізом у дослідженні загального стану населення в час війни, адже можуть впливати на соціально-економічну та соціально-політичну поведінку людей, взаємодію з оточуючими, особливо з рідними людьми, формувати ті чи інші очікування, ставити цілі й відчувати спроможність їх досягати тощо. Здійснено аналіз партнерських стосунків, зокрема представлені результати щодо відчуття безпорадності й сумного настрою досліджуваних, які перебувають або не перебувають у стосунках. Проаналізовано такі показники, як стать, вік, задоволеність стосунками досліджуваних за різним рівнем відчуття безпорадності й сумного настрою. Формування добрих стосунків з партнером є важливою умовою для відчуття психологічного благополуччя, захисту від зовнішніх негативних соціально-економічних впливів, дає можливість відчути підтримку та захист. Відчуття захищеності й психологічного благополуччя в умовах невизначеності, у яких зараз перебувають громадяни України, є важливою умовою для подолання відчуття безпорадності й сумного настрою. У статті представлено результати, які показують, що жінки частіше піддаються впливу сумного настрою, ніж чоловіки. Також жінки частіше відчувають себе безпорадними, ніж чоловіки. Важливо зазначити, що жінкам простіше говорити про свої емоції та відчуття безпорадності, ніж чоловікам, що може бути зумовлено гендерними стереотипами у вихованні. Досліджувані, які перебувають у стосунках, менше відчувають себе безпорадними, ніж досліджувані, які не перебувають у стосунках. Важливо зазначити, що значна частина досліджуваних, які не мають партнера, є або дуже молоді, тому ще не мають партнера, або це досліджувані пенсійного віку, які вже не мають партнера.