ІСТОРИКО-ФІЛОСОФСЬКІ АСПЕКТИ РОЗВИТКУ ШЕЙПІНГУ

  • У. С. Шевців Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського
  • Л. М. Драпінська Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського
Ключові слова: шейпінг, шейпінг-технології, шейпінг- модель, шейпінг-зал, інструктор із шейпінгу

Анотація

У статті надано історичну довідку розвитку шейпінгу в Україні. У наукових виданнях недостатньо висвітлені історико-філософські аспекти розвитку шейпінг-системи загалом та окремих шейпінг-технологій. Мета дослідження – встановити історичні аспекти розвитку шейпінгу. Методом дослідження обрано аналіз і узагальнення науково-методичної літератури та установчих документів. У статті дано визначення шейпінгу як різновиду оздоровчих видів гімнастики. Встановлено періодичність і терміни реєстрації шейпінгу у Росії та в Україні. Надано історичну довідку щодо видачі пріоритету на «Спосіб визначення режиму тренування, спрямованого на корекцію складу тіла людини – типу “шейпінг”». Розглянуто проблему підготовки фахівців із шейпінгу в Міжнародній федерації шейпінгу й у закладах освіти України. Вказано вимоги щодо знань тренера-викладача ‘інструктора) з шейпінгу. Розкрито особливості привабливості жіночої статури ‘поняття «шейпінг-модель»). Досліджено різновиди шейпінг-технологій оздоровчої спрямованості, а саме: «шейпінг-юні», «шейпінг-классік», «шейпінг для вагітних», «шейпінг- терапія». Надано зміст та обсяги навчальних програм спеціалізації «шейпінг» для магістрантів і підвищення кваліфікації інструкторів із шейпінгу. Встановлено наукові дослідження щодо шейпінгу у Російській федерації та в Україні. Досліджено розроблені в Україні шейпінг-програми для урочної форми занять школярок-старшокласниць і студенток коледжів та закладів вищої освіти III–IV рівнів акредитації. Розглянуто вимоги до інтер’єру, обладнання та інвентаря шейпінг- залів щодо організації занять як з метою спрямованої тілобудови, так і для використання занять шейпінгом з метою оздоровлення громадян у рекреаційних зонах. Шейпінг-система – це продукт високих наукових технологій. Вона захищена більш 30 патентами на винаходи в різних галузях медицини та техніки. З утворенням самостійної держави проблеми кадрового забезпечення галузі «фізична культура і спорт» щодо новітніх технологій набули в Україні стратегічного значення.

Посилання

1. Боднар І., Гумен В., Линець М. Підготовка фахівців з шейпінгу в умовах ступеневої системи освіти. Теорія і методика фізичного виховання і спорту. 2002. № 2–3. С. 30–32.
2. Бендюков М.А., Прохорцев И.В. Перспективы развития шейпинга как интегрированной системы психофизической тренировки. Труды І-ой науч.-практ. конф. инт. по проблемам шейпинга. Санкт-Петербург, 1994. С. 5–9.
3. Гумен В. Шейпінг-програма для урочних занять з фізичного виховання студенток. Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту. 2006. № 7. С. 19–23.
4. Гумен В. Шейпінг в системі фізичного виховання вищих навчальних закладів : монографія. Львів : ЛДУФК. 2016. 227 с
5. Драпінська Л., Шевців У., Гумен В. Соціальні аспекти розвитку шейпінгу в Україні. Фізична культура, спорт та здоров’я нації. 2018. Вип. 5 (24). С. 454–459.
6. Драпінська Л., Шевців У. Програма фізичного виховання студенток закладів вищої освіти I–II рівнів акредитації з використанням шейпінг-технологій. Молода спортивна наука України. 2019. Т. 2. С. 38–39.
7. Ивлиев Б.К. Организационно-педагогические основы развития и технологии шейпинга в России : дис. … канд. пед. наук : 13.00.04 / Москва, 2006. 231 c.
8. Линец М.М., Гумен В.М., Ивлиев Б.К. К вопросу использования шейпинг-программ в физическом воспитании студенток высших учебных заведений. Теория и практика физической культуры. 2005. № 3. С. 39–42.
9. Постановление «Дополнение к постановлению «О введении видов спорта в государственные программы физического воспитания населения». Комитет Российской Федерации по физическому воспитанию. 31.12.1993. № 4/5а.
10. Прохорцев И.В. Способ тренировки тела человека типа «Шейпинг» : [патент № 2007205 на изобретение от 15.02.1994 года]. Российская Федерация, 1994. 3 с.
11. Шевців У.С. Технологія впровадження оздоровчих видів гімнастики у фізичне виховання старшокласниць (на прикладі шейпінгу) : дис. … канд. наук з фіз. виховання і спорту : 24.00.02. Львів, 2009. 234 с
12. URL: www.shaping.ru.
Опубліковано
2021-02-08
Як цитувати
Шевців, У. С., & Драпінська, Л. М. (2021). ІСТОРИКО-ФІЛОСОФСЬКІ АСПЕКТИ РОЗВИТКУ ШЕЙПІНГУ. Фізичне виховання та спорт, (2), 102-107. https://doi.org/10.26661/2663-5925-2020-2-15