МОТИВАЦІЯ ЮНИХ ЛЕГКОАТЛЕТІВ

Ключові слова: легка атлетика, спортивна орієнтація, підлітки, тренування, опитування

Анотація

У роботі обґрунтовано методику підвищення мотивації підлітків до занять легкою атлетикою. Мета – визначити особливості мотивації підлітків до занять легкою атлетикою. До дослідження було залучено 20 спортсменів віком 14–15 років, які займаються різними видами легкої атлетики. У структуру підготовки легкоатлетів експериментальної групи (n=10) впроваджено розроблену методику, яка спрямована на підвищення мотивації до занять вибраним видом спорту. Легкоатлети контрольної групи (n=10) тренувалися за програмою ДЮСШ без додаткових втручань. За результатами впровадження розробленої методики виявлено достовірне (р<0,05) покращення рівня сформованості мотивації до занять легкою атлетикою у спортсменів експериментальної групи від початку до кінця дослідження. У спортсменів контрольної групи не виявлено достовірних змін мотивації до занять легкою атлетикою протягом дослідження. Розроблена методика дала змогу виявити особливості сформованості мотивації підлітків до занять легкою атлетикою. З огляду на вихідний рівень у рамках цієї методики є змога оперативно добирати засоби корекції, з метою посилення прагнення юних спортсменів до занять легкою атлетикою. Вибрані засоби мають використовуватися в контексті дотримання принципів спортивного тренування, а також особливостей розвитку спортсменів-підлітків. На тлі актуальності вирішення питання формування мотивації в юнаків до довготривалих занять спортом існує необхідність впровадження в навчально-тренувальний процес легкоатлетів специфічних впливів. Вони мають застосовуватися систематично і передбачають формування мотивації в кілька стадій. Дієвими та простими засобами, що становлять основу такої методики, є індивідуальні бесіди зі спортсменами, привернення уваги до особливості техніки виконання вправ, ведення щоденника самоконтролю, спонукання юних спортсменів до творчої ініціативи. Перспектива подальших досліджень – вдосконалення розробленої методики з урахуванням специфіки груп видів легкої атлетики.

Посилання

1. Калитка С., Ребрина В., Бухвал А., Тарасюк В., Грабовський О. Мотивація підлітків до занять спортом. Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві. 2016. № 1. С. 81–86.
2. Крайнюков О.Г. Мотивація школярів до фізкультурної діяльності. Психолого-педагогічні основи гуманізації навчально-виховного процесу в школі та ВНЗ. 2013. № 2. С. 288–293.
3. Кречетов О.С., Колісник О.А. Формування позитивної мотивації до занять плаванням у дітей та підлітків. Проблеми та перспективи розвитку фізичного виховання, спорту і здоров’я людини : матеріали V Всеукраїнської науково-практичної конференції, 23–24 квітня 2020 р. 2020. С. 132–134.
4. Пруднікова М.С., Мулик К.В. Мотивація до спортивної діяльності підлітків 14-15 років, які займаються тхеквондо та велотуризмом. Єдиноборства. 2020. № 2(12). С. 46–55.
5. Угринюк А. Мотивація до занять фізичною культурою як фактор, який впливає на рівень знань з фізичної культури. Магістерський науковий вісник. 2017. № 25. С. 124.
6. Чепіль М.В. Мотивація молодших школярів до занять фізичною культурою. Актуальні проблеми педагогіки початкової школи в контексті освітньої реформи : збірник наукових праць учасників міжнародної науково-практичної конференції, м. Коломия, 30 листопада 2017 р. 2017. С. 150–155.
7. Юськів С.М. Особливості формування інтересу та мотивації до занять з фізичного виховання. Філософські обрії сьогодення : матеріали VI Міжнародної науково-практичної конференції. 2018. С. 226–228.
Опубліковано
2022-04-18
Як цитувати
Павлось, О. О., & Єрнік, Б. О. (2022). МОТИВАЦІЯ ЮНИХ ЛЕГКОАТЛЕТІВ. Фізичне виховання та спорт, (4), 135-140. https://doi.org/10.26661/2663-5925-2021-4-18
Розділ
РОЗДІЛ III. ОЛІМПІЙСЬКИЙ І ПРОФЕСІЙНИЙ СПОРТ