ОЦІНКА ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВЛЕНОСТІ СТУДЕНТІВ (СЕКЦІЇ ВАЖКОЇ АТЛЕТИКИ ТА СКАНДИНАВСЬКОЇ ХОДЬБИ)

Ключові слова: студенти, важка атлетика, скандинавська ходьба, загальна фізична підготовленість, спеціальна фізична підготовленість, тести

Анотація

У статті проаналізовано наявні види контролю та обґрунтовано зміст тестів і нормативів для оцінювання фізичної підготовленості студентів під час проведення навчальних занять з важкої атлетики та скандинавської ходьби, оцінено фізичну підготовленість студентів (секцій важкої атлетики та скандинавської ходьби). Матеріал і методи. У дослідженні взяли участь 24 студенти (чоловіки, основна медична група) зі спортивної спеціалізації «важка атлетика» та 24 студенти (чоловіки, основна медична група) секції скандинавської ходьби. Експеримент тривав протягом навчального року, заняття проводились за розкладом два рази на тиждень. Методи дослідження: аналіз і узагальнення даних науково-методичної та спеціальної літератури; педагогічне спостереження; тестування студентів. Результати. Застосовано комплексний аналіз з видів підготовленості студентів. Розглянуто вплив і взаємодію вправ з комплексів тестів із загальної фізичної та зі спеціальної фізичної підготовленості на студентів-важкоатлетів та студентів секції скандинавської ходьби. Виявлено рівень розвитку показників загальної та спеціальної фізичної підготовленості студентів НТУ «ХПІ», які займаються у секціях важкої атлетики та скандинавської ходьби. За даними дослідження студенти секції важкої атлетики мають високі показники за результатами тестування сили, а саме в підтягуванні на перекладині, стрибку у довжину з місця та нахилі тулуба вперед з положення сидячи, низькі показники в тестуванні витривалості. У студентів секції скандинавської ходьби, навпаки, найкращі показники у тестуванні рівномірного бігу 3000 м та гнучкості. Запропоновано засоби оцінювання спеціальної фізичної підготовленості для секції важкої атлетики: стрибок угору з місця, потрійний стрибок у довжину, згинання і розгинання рук в упорі на підлозі з оплеском, піднімання ніг угору з вису на перекладині, та секції скандинавської ходьби: ходьба з палками на 100 метрів з виконанням елементів техніки скандинавської ходьби. Висновки. Визначено рівень фізичної підготовленості студентів, які займаються важкою атлетикою та скандинавською ходьбою. Відмінний рівень мають 25% студентів, а 16,7% студентів – добрий рівень, 50% студентів – задовільний рівень і 8,3% студентів – незадовільний рівень фізичної підготовленості. Оптимальне поєднання засобів загальної і спеціальної фізичної підготовки підвищує рівень працездатності студентів, сприяє ефективному виконанню тренувальних навантажень та більш швидкої спортивної результативності.

Посилання

1. Carlock J. The Relationship Between Vertical Jump Power Estimates and Weightlifting Ability: A Field Test Approach. Strength Cond Res. 2004. No. 18. Р. 534–539.
2. Глядя С.О., Колісниченко А.О. Контроль спеціальної підготовленості студентів з видів спорту. Здоров’я нації і вдосконалення фізкультурно-спортивної освіти : матеріали 1-ї Міжнар. наук.-практ. конф., м. Харків, 3–4 жовтня, 2019 р. Харків : Мадрид. 2019. С. 219–222.
3. Олешко В.Г. Підготовка спортсменів у силових видах спорту : навчальний посібник. Київ : ДІА. 2011. 444 с.
4. Тищенко В.О. Застосування проєктного підходу до фізичного виховання студентів у ВНЗ. Здоровьесберегающие технологии, физическая реабилитация и рекреация в высших учебных заведениях : сборник статей III международной научно-практической конференции (г. Харьков, 26 ноября 2010 г.). Харьков, 2010 г. С. 169–171.
5. Круцевич Т., Имас Т. Организационное обеспечение реализации физкультурно-оздоровительных услуг в Украине. Теорія і методика фізичного виховання і спорту. 2012, № 2. С. 53–57.
6. Сергієнко Л.П. Тестування рухових здібностей школярів : навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. Київ : Олімпійська література, 2001. 440 с.
7. Борейко Н.Ю., Азаренкова Л.Л. Потенціал фізичного виховання щодо формування компетенцій у студентів технічних вузів. Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова. Серія № 15. Випуск 3К (110), 2019. 622 с.
8. Азаренкова Л.Л. Підвищення витривалості студентів засобами скандинавської ходьби на заняттях фізичного виховання. Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова. Серія № 15. Випуск 3К (131), 2021. 457 с.
Опубліковано
2022-05-20
Як цитувати
Глядя, С. О., Юшко, О. В., Борейко, Н. Ю., & Азаренкова, Л. Л. (2022). ОЦІНКА ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВЛЕНОСТІ СТУДЕНТІВ (СЕКЦІЇ ВАЖКОЇ АТЛЕТИКИ ТА СКАНДИНАВСЬКОЇ ХОДЬБИ). Фізичне виховання та спорт, (1), 12-21. https://doi.org/10.26661/2663-5925-2022-1-02
Розділ
РОЗДІЛ I. ФІЗИЧНЕ ВИХОВАННЯ