ДИСЦИПЛІНА «СПОРТИВНО-МАСОВА РОБОТА В ЗАКЛАДАХ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ» В ПРОЦЕСІ ПІДГОТОВКИ ВЧИТЕЛЯ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ

Ключові слова: навчальна дисципліна, вчитель фізичної культури, спортивно-масова робота, заклади середньої освіти.

Анотація

У статті розглянуто значення дисципліни «Спортивно-масова робота в закладах середньої освіти» в професійній підготовці вчителя фізичної культури закладу загальної середньої освіти, яка викладається для студентів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 014 середня освіта, предметної спеціальності 014.11 Середня освіта (Фізична культура), галузі знань 01 Освіта / Педагогіка. Відповідно до запитів суспільства та змін, які відбуваються в професійній підготовці вчителів фізичної культури закладу загальної середньої освіти, виникла нагальна потреба в удосконаленні змісту дисципліни «Спортивно-масова робота в закладах середньої освіти». До її змісту ввійшли вимоги, які висувають учителям фізичної культури на ринку праці, та академічні засади їхньої професійної підготовки. Зроблений аналіз навчального плану та опитування студентів підтвердили недостатню кількість годин на вивчення основ дисципліни «Спортивно-масова робота в закладах середньої освіти», що й підтвердили дані нашого вхідного опитування студентів. Мета статті полягає в описі розробленого навчального курсу «Спортивно-масова робота в закладах середньої освіти» – його змісту, мети, завдань; характеристиці друкованого посібника, електронного підручника та підсумкового тестового контролю, а також висвітлення результатів апробації курсу. Результати дослідження. Доведено, що вивчення дисципліни «Спортивно-масова робота в закладах середньої освіти» потрібно починати з підвищення рівня мотивації до показників, з якими студенти матимуть змогу до самонавчання й самопланування з поступовим здобуттям фаху вчителя фізичної культури. Розроблений навчальний курс «Спортивно-масова робота в закладах середньої освіти» повністю відповідає сучасному світовому рівню організації навчального процесу в закладах вищої освіти. За результатами розробки та апробації навчального курсу «Спортивно-масова робота в закладах середньої освіти» виявлено та доведено, що під час навчання підвищується якість професійної підготовки студентів, відбувається формування цілей та шляхів їх перспективного зростання як майбутніх учителів фізичної культури закладу загальної середньої освіти. Висновки. Внесені зміни до структури та змісту навчальної дисципліни, а також створене навчально-методичне забезпечення (навчальний посібник та електронний підручник) повною мірою відповідає сучасному рівню організації навчального процесу в закладах вищої освіти та дає змогу сформувати в майбутніх вчителів фізичної культури закладу загальної середньої освіти розуміння процесу опанування необхідних професійних компетентностей.

Посилання

1. Дудчак М. В. Спорт для всіх у світовому контексті. Київ : Олімпійська література, 2007. 112 с.
2. Конох А. П. Організація та методика оздоровчої фізичної культури й екологічного туризму : Навчальний посібник для студентів факультету фізичного виховання. Запоріжжя : ЗНУ, 2020. 154 с.
3. Сергієнко В. М., Полтавцева Т. І. Технології організації спортивно-масової і фізкультурно-оздоровчої роботи : Навчальний посібник. Суми : СумДПУ ім. А.С. Макаренка, 2008. 164 с.
Опубліковано
2024-06-14
Як цитувати
Конох, А. П., Конох, А. А., & Романець, І. О. (2024). ДИСЦИПЛІНА «СПОРТИВНО-МАСОВА РОБОТА В ЗАКЛАДАХ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ» В ПРОЦЕСІ ПІДГОТОВКИ ВЧИТЕЛЯ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ. Фізичне виховання та спорт, (1), 61-66. https://doi.org/10.26661/2663-5925-2024-1-08
Розділ
РОЗДІЛ I. ФІЗИЧНЕ ВИХОВАННЯ

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають