СИСТЕМА ОРГАНІЗАЦІЇ – УПРАВЛІННЯ СПОРТОМ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ, ПЕРСПЕКТИВИ

  • О.В. Борисова
  • Є.І. Петрушевський
Ключові слова: система організації та управління спортом, фізичне виховання та спорт України, спорт вищих досягнень, глобалізація

Анотація

Спорт у сучасному житті суспільства і держави – це абсолютно особливий світ з його суспільними цінностями і власними правилами. Спорт вже давно виступає як культурний феномен, є вагомою соціальною і розвинутою діяльністю, важливим засобом збереження і розвитку європейської особистої ідентичності. Невдалий виступ олімпійської збірної команди України на Іграх ХХХІ Олімпіади у Ріо-де-Жанейро 2016р., невиконання планових показників, передбачених Концепцією підготовки спортсменів, свідчить про наявність кризового стану в українському спорті та необхідність системних дій щодо вирішення зазначених питань. Державні інтереси потребують невідкладного вживання ефективних заходів для вирішення не лише суто спортивної, а соціально значущої проблеми забезпечення розвитку спорту в Україні з урахуванням національних традицій та сучасних тенденцій. Аналіз змін, що відбуваються в умовах глобалізації спорту, у міжнародному олімпійському русі, а також вивчення тенденцій розвитку системи організації та управління спортом у світі, та сучасного стану спорту в Україні обумовило вибір теми дослідження. Згідно стратегією Президента та Кабінету Міністрів України, спрямовану на виконання Угоди про Асоціацію України з Європейським союзом та реформування усіх галузей життя держави відповідно до європейських стандартів. Спорт як важливий соціальний феномен пронизує всі рівні сучасного соціуму, надаючи широкий вплив на основні сфери життєдіяльності суспільства. Отже, зрозуміло, що в галузі фізичного виховання та спорту України давно виникла реформування. Основна мета реформи спорту України – це створення відповідних нормативно-правових, соціально-економічних і організаційних умов, які сприятимуть не лише удосконаленню організаційно-управлінської системи вітчизняного спорту до відповідності стандартів провідних країн світу, належному рівню охоплення дітей заняттями спортом, а й забезпечить механізм відбору та підготовки обдарованих осіб для спорту вищих досягнень.

Посилання

1. Алікова О.М. Організаційно-правові форми діяльності державних органів у сфері фізичної культури і спорту. Актуальні проблеми держави і права: зб.наук. пр. 2005. Вип. 25. С. 210–214.
2. Бубка С.Н., Платонов В.Н. Менеджмент подготовки спортсменов к Олимпийским играм. Київ: Олимп. лит. 2017. 480 с.
3. Гасюк І.Л. Механізми державного управління фізичною культурою та спортом в Україні: автореф. дис…. д-ра наук з держ. упр.: 25.00.02; Нац. акад. держ. Упр. при Президентові України. Київ, 2013. 39 с.
4. Имас Є.В., Борисова О.В. Профессиональный теннис: проблемы и перспективы развития. Київ: Центр учебной литературы, 2016. 317 с.
5. Котенко М.П. Законодавче та нормативно-правове забезпечення розвитку спорту вищих досягнень в Україні. Актуальні проблеми фізичної культури і спорту: зб. наук.пр. Київ: Наук. світ, 2003. С. 12–17.
6. Кузьменко О.О. Реалізація державної програми у сфері фізичної культури і спорту. Наук. вісн. молодих вчених. 2010. Вип.1(1). С. 225–229.
7. Мальцева Т. М., Любієва В. А., Чала О. І. Current state of material and technical support of the physical culture and sports industry in Ukraine and its prospects for change. Health, sport, rehabilitation. 2017. Т. 3. №. 2. С. 44–49.
8. Платонов В.Н. Професіоналізація олімпійського спорту. Теорія і методика фізичного виховання і спорту. 2005. №1. С. 3-8.
9. Нормативно-правове та організаційно-управлінське забезпечення розвитку фізичної культури і спорту України / В.П. Корж, М.В. Дудчак ,О. К. Артем’єв [та ін.]. Актуальні проблеми фізичної культури і спорту: зб.наук.пр. 2006. №10. С. 4–12.
10. Про фізичну культуру і спорт: Закон України від 24 груд.1993 р. №3808-ХІІ. Режим доступу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/3808-12.
11. Трубіна М.В. Особливості правового регулювання фізичної культури і спорту в Україні. Фінансове право: що кварт. наук. журн. 2011. №2(16). С. 31–34.
12. України, К.М. Про затвердження Державної цільової соціальної програми розвитку фізичної культури і спорту на період до 2020 року, 2017. URL: http://zakon3. rada. gov. ua/laws/show/592-2009-р.
13. Червона С.П. Підготовка тренерів-викладачів спортивних команд до управлінської діяльності. Проблеми і перспективи розвитку спортивних ігор і єдиноборств у вищих навчальних заклада. 2018. Т. 2. С. 75–78.
14. Chappelet J.-L. L’autonomie du sport en Europe [Автономность спорта в Европе]. Strasbourg: Editions du Conseil de l’Europe, 2010. 113 p. P. 11.
15. Speech from the IOC President, Jacques Rogge / First World Olympic Sport Convention,Acapulco,23.10.20//.
Опубліковано
2018-10-30
Як цитувати
Борисова, О., & Петрушевський, Є. (2018). СИСТЕМА ОРГАНІЗАЦІЇ – УПРАВЛІННЯ СПОРТОМ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ, ПЕРСПЕКТИВИ. Фізичне виховання та спорт, (2), 74-80. вилучено із http://journalsofznu.zp.ua/index.php/sport/article/view/803