СУЧАСНІ ФІТНЕС-ТЕХНОЛОГІЇ: ТАЙБО У СТУДЕНТІВ - Школа, О. М.; Сичов, Д. В. (Фізичне виховання та спорт, 2020)
У сучасних публікаціях широко висвітлено проблеми оздоровчої спрямо- ваності, різні аспекти тренувального процесу в бойових єдиноборствах, розкрито багато систем організації фізичного виховання й активного дозвілля, але небагато праць, які б розглядали студентський спорт засо- бами тайбо. У статті проаналізовано один із напрямів фітнесу – тайбо. Мета статті – теоретично обґрунтувати й експериментально переві- рити ефективність упровадження в заняття студентів засобів тайбо як одного із сучасних фітнес-методів розвитку рухових здібностей і зміц- нення всього їхнього організму. В експерименті взяли участь дві групи: експериментальна та контрольна, по 15 студентів у кожній. Було визначено вплив цієї фітнес-технології на функціональні можливості студентів 4-го курсу. Студенти експеримен- тальної групи значно поліпшили свій фізичний рівень. Цей напрям цікавий тим, що гармонійно поєднує в собі різні види єдиноборств, і це є однією з основних причин однакового поширення тайбо серед чоловіків і жінок. Елементи карате розвивають, а бокс зміцнює м’язи тіла. Окрім того, заняття тайбо підвищують імунітет, покращують реакцію, активізують серцево-су- динну систему, дають заряд бадьорості, підвищують життєвий тонус, тре- нують силу й витривалість і, звичайно, у максимально короткі терміни дають змогу позбутися зайвої ваги. На жаль, тренування тайбо підходять тільки для людей із гарною фізичною формою. А для непідготовлених, по-перше, треба позайматися простішими видами фітнесу (оздоровчою аеробікою, силовими видами на тренажерах тощо). І лише після того, як підвищиться загальний фізичний тонус, зміцнішають м’язи та сухожилля, можна приступати до тренувань тайбо. Також під час занять тайбо заклада- ються основи самооборони, причому розучується не лише ударна техніка, але й вивчаються блоки та ухилення. Дуже важливо, щоб заняття тайбо були регулярними. Якщо немає можливості регулярно відвідувати такі тренування, то краще обрати простіші навантаження, що не потребують багато часу на їх виконання. Подальше дослідження буде спрямовано на виявлення фізичного розвитку студентів іншими засобами фітнесу.