ФУНКЦІОНАЛЬНА ПІДГОТОВЛЕНІСТЬ БОРЦІВ ГРЕКО-РИМСЬКОГО СТИЛЮ НА ЕТАПІ ПОПЕРЕДНЬОЇ БАЗОВОЇ ПІДГОТОВКИ - Євтушенко, О. В.; Одинець, Т. Є. (Фізичне виховання та спорт, 2022)
Система підготовки борця на всіх етапах багаторічного удосконалення зумовлена сукупністю завдань індивідуалізації підготовки спортсмена з урахуванням ґендерних особливостей, віку, функціонального стану, змістом тренувального процесу, особливостями змагальної діяльності для досягнення високих спортивних результатів. Мета – визначити особливості функціональної підготовленості борців греко-римського стилю на етапі попередньої базової підготовки у підготовчому періоді. Методи дослідження. Були використані теоретичні методи дослідження (теоретичний аналіз наукової та методичної літератури) та емпіричні: дослідження анаеробної працездатності за Вінгейт-тестом та фізичної працездатності – за тестом PWC170, а також методи математичної статистики. Результати. Значення абсолютної пікової потужності у досліджуваних борців греко-римського стилю на початку підготовчого періоду становило 466,78 ± 11,78 Вт, відносної пікової потужності – 10,64±0,25 Вт/кг, абсолютної середньої потужності – 349,02 ± 9,00 Вт, відносної середньої потужності – 7,96±0,20 Вт/кг, мінімальної потужності – 231,26 ± 8,57 Вт, відносної мінімальної потужності – 5,28 ± 0,19 Вт/кг. Звертає на себе увагу підвищений коефіцієнт стомлення, який перевищував нормативні значення для борців та був на рівні 50,22 ± 1,57%, що зумовлює необхідність включення засобів для збільшення адаптивних можливостей організму та поліпшення відновлювальних процесів. Результати тестування показників фізичної працездатності борців на початку дослідження показали дані, нижчі за середні, характерні для цього виду спорту абсолютні та відносні значення. Абсолютні значення aPWC170 і вPWC170 становили в досліджуваній групі борців 559,08 ± 9,85 кгм/хв і 12,79 ± 0,26 кгм/хв/кг, що відповідало рівню, нижчому за середній. Середньому рівню відповідала також величина вМПК – 52,58 ± 0,67 мл/хв/кг. Висновки. Знижені показники анаеробної та аеробної працездатності є важливими передумовами розробки програми удосконалення функціональної підготовленості борців греко-римського стилю на етапі попередньої базової підготовки у підготовчому періоді.