ЗАСТОСУВАННЯ УКОЛІВ ПІДВИЩЕНОЇ СКЛАДНОСТІ У СУЧАСНОМУ ПАРАОЛІМПІЙСЬКОМУ ФЕХТУВАННІ НА РАПІРАХ - Мадяр-Фазекаш, Е. О. (Фізичне виховання та спорт, 2022)
У статті описано змагальну діяльність фехтувальників-рапіристів в параолімпійському спорті, де визначали застосування уколів підвищеної складності. Систематизовано дані літератури відносно техніко-тактичних дій фехтувальників-рапіристів на візках. Предметом дослідження є застосування уколів підвищеної складності в змагальній діяльності фехтувальників-рапіристів на візках. Мета дослідження – аналіз результативності ведення бою фехтувальників-рапіристів високої кваліфікації у сучасному параолімпійському фехтуванні на рапірах уколами підвищеної складності. Матеріали і методи. У педагогічному дослідженні взяли участь 28 фехтувальників-рапіристів на візках високої кваліфікації (жінок-рапіристів – 12 осіб), (чоловіків-рапіристів – 16 осіб). Експертами було проаналізовано 58 поєдинків протягом 2021 року на Чемпіонаті світу та Етапі Кубка Світу в Польщі та Паралімпійських Іграх у Токіо. Результати роботи. Для ефективного завершення змагального поєдинку параолімпійців на візках повинно знаходитись на високому рівні швидкість, точність і реакція, бути напористим при виконанні техніко-тактичних дій, ефективність яких залежить від здібностей фехтувальника-рапіриста оцінювати ситуацію, яка виникла в ході виконання рухів, і вносити при виконанні прийомів необхідні зміни для досягнення запланованого і максимального результату. Тому спортсмен повинен виконувати не тільки атакуючи дії, але і за мінімальний час оцінити ситуацію і прийняти єдине правильне рішення. Висновки. Отримано результати педагогічного спостереження висококваліфікованих фехтувальників-рапіристів на візках, де найвищий показник в змагальній діяльності з уколами підвищеної складності як у чоловіків-рапіристів, так і жінок-рапіристів, найвищий у захисно-відповідних діях – 75,4% і, відповідно, 81,5%. Решта показників за результативністю були дещо нижчими у чоловіків-рапіристів в атаках – 65,2%, ремізи – 58%, і найнижчий показник в контратаках – 44,1%. У жінок-рапіристів була такаж тенденція, де за результативністю в атаках – 57,8%, ремізи – 55,1%, і найнижчий показник в контратаках– 40,5%.