СУЧАСНІ ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ В ПРОФЕСІЙНІЙ ПІДГОТОВЦІ ФАХІВЦІВ У СФЕРІ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ ТА СПОРТУ - КарауловаС. I.; Маліков, М. В. (Фізичне виховання та спорт, 2022)
У статті проаналізовано важливість впровадження сучасних інформаційних технологій в навчально-тренувальний процес з фізичного виховання та спорту. Процеси інформатизації сучасного суспільства сприяють інтелектуалізації різних видів діяльності, дають змогу створювати та отримувати якісне інформаційне середовище, що сприяє формуванню творчого потенціалу фахівців, зокрема, і у сфері фізичної культури і спорту. Подано теоретико-методичне обґрунтування аспектів управління тренувальним процесом спортсменів різної спеціалізації та кваліфікації на основі концептуального підходу щодо модернізації та реалізації сучасних методичних підходів вдосконалення процесу спортивної підготовки. Концепція містить провідні принципи, на яких базується система підготовки на різних етапах багаторічної підготовки; побудову та зміст тренувального процесу річних макроциклів; систематизацію засобів керування тренувальним процесом на основі об’єктивізації знань про структуру підготовленості з урахуванням як загальних закономірностей становлення спортивної майстерності, так й індивідуальних функціональних можливостей спортсменів; інноваційну систему контролю та оцінки функціональних можливостей організму спортсменів; модельні характеристики, що дозволяють проводити контроль і корекцію тренувального процесу на основі спеціалізованої тренувальної програми відповідно цільовим настановам при формуванні мікро-, мезо-, макроструктур річного макроциклу підготовки. Відзначено, що реалізації напряму вдосконалення системи контролю загального стану спортсменів засноване на використанні інноваційного методу комплексної експрес-оцінки рівня функціональної підготовленості та її окремих компонентів та оптимізації на цій основі способів управління з інформаційно-аналітичним забезпеченням тренувального процесу. Практичною реалізацією цього підходу є використання сучасних досягнень IT- технологій. Доведено теоретичну складову частину, що полягала у подальшому розвитку наукових даних про особливості зміни основних показників фізичної і функціональної підготовленості спортсменів у процесі адаптації до систематичних фізичних навантажень високого обсягу й інтенсивності. Практична значущість полягала у використанні сучасних комп’ютерних технологій в системі управління тренувальним процесом, що надало можливість реалізації результатів оперативного, поточного й етапного контролю функціональної підготовленості з метою оптимізації тренувального процесу спортсменів.