ГИРЬОВИЙ СПОРТ ЯК ЗАСІБ УДОСКОНАЛЕННЯ РІВНЯ ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВЛЕНОСТІ КУРСАНТІВ-ПРИКОРДОННИКІВ ПІД ЧАС КАРАНТИННИХ ОБМЕЖЕНЬ - Гнидюк, О. П.; Ліпатова, Ю. Р. (Фізичне виховання та спорт, 2023)
У даній статті описано особливості розвитку силових якостей курсантів військових закладів вищої освіти засобами гирьового спорту у процесі фізичного виховання під час карантинних обмежень. У сучасних умовах карантину, коли вже понад три роки наша країна бореться зі страшною недугою – коронавірусною інфекцією (COVID-19), коли більшість закладів вищої освіти України періодично переходять на дистанційну форму навчання, велику роль покликані відіграти ті види фізичного навантаження, які не вимагають великих фінансових витрат і доступні широкому колу для самостійних занять. Одним з таких засобів, що сприяють вирішенню завдань зміцнення здоров’я, фізичного розвитку, формування потрібних у житті рухових умінь і навичок, цілеспрямованості, витримки, морально-вольових якостей і зростання показників рухової підготовленості, є гирьовий спорт. Професійна діяльність Державної прикордонної служби України (далі ДПСУ) характеризується високим фізичним навантаженням та психічним напруженням, потребує від особового складу прояву постійної морально- політичної, військово-спеціальної, психічної та фізичної готовності до виконання завдань за призначенням, сучасним бойовим діям у складі військових підрозділів, внаслідок чого саме фізична підготовка курсантів, майбутніх офіцерів ДПСУ являє собою функціональну основу успішної військово-професійної діяльності. Проаналізовано останні дослідження і публікації, які вивчали багато науковців протягом тривалого часу, показав, що ефективним засобом фізичного виховання курсантів, а також військовослужбовців у період ведення бойових дій (в умовах проведення бойового злагодження, відновлення боєздатності, у базових таборах) може бути гирьовий спорт, який має ряд переваг: відсутність значних матеріальних затрат; компактність інвентарю; можливість проведення тренування як в обмеженому просторі, так і на відкритій місцевості; можливість проведення як самостійного тренування так, і заняття одночасно з великою групою осіб; широкий діапазон простих і доступних вправ виключає можливість адаптації до однотипного навантаження; можливість проводити заняття одночасно з військовослужбовцями з різним рівнем фізичної підготовленості, висока ефективність щодо розвитку фізичних і морально-вольових якостей, зміцнення м’язів спини та всього тіла; профілактика травмування хребта і суглобів. Зроблено висновки, що найбільш ефективним та можливим засобом для удосконалення рівня фізичної підготовленості в умовах карантинних обмежень буде гирьовий спорт. Це і стало метою нашого дослідження.