ПРОГРАМУВАННЯ ТРЕНУВАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ ВИСОКОКВАЛІФІКОВАНИХ ХОКЕЇСТІВ НА ТРАВІ НА ЕТАПІ БЕЗПОСЕРЕДНЬОЇ ПІДГОТОВКИ ДО ГОЛОВНИХ ЗМАГАНЬ СПОРТИВНОГО СЕЗОНУ - Костюкевич, В. М.; Коннов, С. Р. (Фізичне виховання та спорт, 2023)
Тенденції розвитку спорту вищих досягнень зумовили до визначення в структурі річного макроциклу етапу безпосередньої підготовки до головних змагань спортивного сезону. Важливою є ця проблема для командних ігрових видів спорту, особливо для національних збірних команд, що беруть участь у фінальних змаганнях чемпіонатів Європи, світу, Олімпійських ігор. Мета роботи – обґрунтувати структуру та зміст етапу безпосередньої підготовки висококваліфікованих хокеїстів на траві до головних змагань спортивного сезону на основі методів програмування. Методи дослідження: аналіз та узагальнення літературних джерел; педагогічне спостереження; методи математичної статистики. Організація дослідження. Дослідження проводилося в сезоні 2021 року. У дослідженні брали участь висококваліфіковані хокеїсти на траві (п=24). Спортивна кваліфікація гравців – майстри спорту України. Результати та висновки. Визначено структуру етапу безпосередньої підготовки до головних змагань для гравців національної збірної команди України з хокею на траві: базовий мезоцикл – утягувальний, ударний та відновлювальний мікроцикли; спеціально-підвідний мезоцикл – ударний, відновлювальний та підвідний мікроцикли. Розроблено програми тренувальних занять, що стали підґрунтям для розробки програм мікроциклів та мезоциклів підготовки висококваліфікованих хокеїстів на траві. Встановлено розподіл засобів тренувальної роботи та навантажень різної спрямованості підготовки висококваліфікованих хокеїстів на траві на етапі безпосередньої підготовки до головних змагань. Засоби: загально-підготовчі вправи – 55,4 %; спеціально- підготовчі вправи – 18,5 %; підвідні вправи – 10,9 %; змагальні вправи – 15,2 %. Навантаження: аеробні – 56,5 %; змішані – 37,2 %; анаеробно-алактатні – 7,6 %; анаеробно-гліколітичні – 3,2 %. Подальші дослідження означеної проблеми будуть проводитися щодо програмування тренувального процесу висококваліфікованих хокеїстів на траві в межах річного макроциклу.