ОЦІНКА ПОКАЗНИКІВ СТАНДАРТНИХ ТА НАПІВСТАНДАРТНИХ ПОЛОЖЕНЬ RUGBY EUROPE CHAMPIONSHIP – 2022 - Квасниця, О. М.; Тищенко, В. О.; Плахотнюк, О. І. (Фізичне виховання та спорт, 2023)
У роботі здійснено аналіз показників змагальної діяльності стандартних та напівстандартних положень збірних команд – учасниць турніру Rugby Europe Championship сезону 2022 року. Авторами наведено результати педагогічного спостереження й порівняльного аналізу основних показників змагальної діяльності (стандартних і напівстандартних положень) у регбі-15 серед чоловічих команд. Даними для дослідження слугували відеоматеріали та протоколи ігор, які було опрацьовано, докладно проаналізовано й вивчено. Матчі проводилися в період із 5 лютого по 20 березня 2022 року. Загалом було проаналізовано 10 ігор. Обґрунтовано результати таких показників змагальної діяльності: 1) кількість виконаних захоплень; 2) кількість невдалих захоплень; 3) кількість своїх «раків»; 4) кількість програних своїх «раків»; 5) кількість призначених своїх «сутичок»; 6) кількість виграних своїх «сутичок». За розглянутими показниками збірна команда Грузії стала найкращою командою чемпіонату: упродовж турніру регбісти цієї країни мали найвищий відсоток виконаних вдалих захоплень – 92,5%. Водночас регбісти цієї збірної команди краще за всіх боролися у своїх «раках», відповідно, жодного програного свого «раку» за весь турнір. За кількістю виграних своїх «сутичок» лідером були гравці збірної команди Румунії, які показали результат у 96,2%. Аналіз показників змагальної діяльності в турнірі Rugby Europe Championship сезону 2022 року доводить, що регбісти збірної команди Грузії демонстрували перевагу у двох із трьох показників змагальної діяльності в регбі-15, що в підсумку приносить результат у вигляді першого місця підсумкової таблиці чемпіонату сезону 2022 року.