ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВЛЕНОСТІ ДІТЕЙ 5-7 РОКІВ ЗАСОБАМИ ДИТЯЧОГО ФІТНЕСУ - Остапенко , Г. О.; Дорошенко , В. В.; Федорович, Л. А. (Фізичне виховання та спорт, 2019)
Наведено результати аналізу науково-методичної літератури, зарубіжного досвіду фізичного виховання дітей дошкільного віку, які свідчать про те, що фізична підготовленість дошкільнят, загалом, перебуває на рівні, нижчому за середній, і вимагає підвищення ефективності роботи з її подальшого поліпшення, що вказує на необхідність пошуку підходів і таких засобів фізичного виховання, які дозволили більш ефективно навчати старших дошкільнят основним руховим умінням і навичкам за рахунок формування позитивного емоційного фону на заняттях. Розглянуто ефективність використання програми занять з дитячого фітнесу для поліпшення показників фізичної підготовленості дітей 5-7 років. Наведено результати оцінки деяких сторін фізичної підготовленості дітей 5-7 років, зокрема спритності, гнучкості та рівноваги. Проаналізовано початковий рівень спритності, гнучкості та рівноваги за такими тестовими вправами: човниковий біг 3х10 м, тест на статистичну рівновагу за методикою Е. Я. Бондаревського, тест «Нахил тулуба». Подано порівняльну характеристику зазначених показників після застосування програми занять з дитячого фітнесу. за результатами порівняльного аналізу фізичної підготовленості, зокрема спритності, гнучкості та рівноваги дітей на початку та в кінці експериментального періоду оцінювалася ефективність використання дитячого фітнесу як засобу розвитку фізичних якостей і рухових умінь у дітей 5-7 років. Доведено, що в процесі застосування розробленого з метою покращення показників фізичної підготовленості дошкільників 5-7 років плану-програми занять у гуртку «Здоров’ячок», яка включала вправи оздоровчої аеробіки, фітбол-гімнастики, елементи стретчингу, вправи зі спортивним обладнанням та вправи на тренажерах у поєднанні з рухливими іграми, відзначається покращення за всіма показниками. Достовірно кращі в дітей основної групи результати тестування статичної рівноваги та човникового бігу підтверджують ефективність застосування дитячого фітнесу для розвитку фізичних якостей дошкільнят та доцільність використання дитячого фітнесу як ефективного засобу підвищення рівня фізичних якостей дітей 5-7 років.