ОРТОПЕДИЧНІ ІГРИ ТА НЕСТАНДАРТНЕ ОБЛАДНАННЯ В ПРОГРАМІ КОРЕКЦІЇ ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ НЕДОСТАТНОСТІ СТОПИ В ДІТЕЙ 5-6 РОКІВ В УМОВАХ СПЕЦІАЛІЗОВАНОГО БУДИНКУ ДИТИНИ - Марченко, В. О.; Дорошенко , В. В. (Фізичне виховання та спорт, 2019)
Наведено результати аналізу науково-методичної літератури, зарубіжного досвіду профілактики й корекції функціональних порушень опорно-рухового апарату дітей старшого дошкільного віку, що свідчать про те, що особливу групу ризику патологічних змін опорно-рухового апарату складають діти 4-6 років, оскільки саме у вказаний проміжок часу розпочинається інтенсивна перебудова кістково-м’язової системи, що вимагає глибокого аналізу і впровадження комплексних корекційно- профілактичних програм вже на дошкільному етапі життя дитини безпосередньо в дошкільному навчальному закладі, де дитина перебуває практично щодня і де, отже, є можливість забезпечити своєчасність і регулярність оздоровчих впливів та пошуку підходів і таких засобів, які б дозволили ефективно проводити профілактику і корекцію патологій стоп. Розглянуто ефективність застосування ортопедичних ігор та нестандартного обладнання в програмі корекції функціональної недостатності стопи в дітей 5-6 років в умовах спеціалізованого будинку дитини. Наведено результати оцінки фізичного розвитку, стану склепінь та функціонального стану стоп дітей 5-7 років. Проаналізовано початковий рівень анатомо-функціональних характеристик стоп дітей за даними плантографії з розрахунком індексів Чижина і Штритера та подометрії з розрахунком індекса Фрідлянда, функціонального стану стоп за тестами – стрибки на одній нозі та в довжину з місця поштовхом двох ніг, «Стійка на носках» та кількість підйомів на носках за 20 секунд, проб Ромберга «п’ятково-носочна» та «Лелека». Подано порівняльну характеристику зазначених показників після застосування програми корекції функціональної недостатності стопи у дітей 5-6 років в умовах спеціалізованого будинку дитини з використанням ортопедичних ігор та нестандартного обладнання. За результатами порівняльного аналізу анатомо-функціональних характеристик стоп дітей на початку та в кінці дослідження оцінювалася ефективність застосування ортопедичних ігор та нестандартного обладнання в програмі корекції функціональної недостатності стопи у дітей 5-6 років в умовах спеціалізованого будинку дитини. Доведено, що в процесі застосування розробленої програми відзначається покращення за всіма показниками. Достовірно кращі позитивні зміни ряду досліджуваних показників у дітей основної групи після використання програми корекції функціональної недостатності стопи, які ілюструють суттєве покращення стану склепіння, зменшення сплощеності стоп та співідношення зросту і ваги, більш виражене покращення проявів всіх функціональних призначень стопи (опора, ресора, поштовх, балансування), свідчать про ефективність програми корекції із застосуванням ортопедичних ігор та нестандартного обладнання і доцільність її використання в умовах спеціалізованого будинку дитини.