СИСТЕМА ОРГАНІЗАЦІЇ – УПРАВЛІННЯ СПОРТОМ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ, ПЕРСПЕКТИВИ - Борисова, О.В.; Петрушевський, Є.І. (Фізичне виховання та спорт, 2018)
Спорт у сучасному житті суспільства і держави – це абсолютно особливий світ з його суспільними цінностями і власними правилами. Спорт вже давно виступає як культурний феномен, є вагомою соціальною і розвинутою діяльністю, важливим засобом збереження і розвитку європейської особистої ідентичності. Невдалий виступ олімпійської збірної команди України на Іграх ХХХІ Олімпіади у Ріо-де-Жанейро 2016р., невиконання планових показників, передбачених Концепцією підготовки спортсменів, свідчить про наявність кризового стану в українському спорті та необхідність системних дій щодо вирішення зазначених питань. Державні інтереси потребують невідкладного вживання ефективних заходів для вирішення не лише суто спортивної, а соціально значущої проблеми забезпечення розвитку спорту в Україні з урахуванням національних традицій та сучасних тенденцій. Аналіз змін, що відбуваються в умовах глобалізації спорту, у міжнародному олімпійському русі, а також вивчення тенденцій розвитку системи організації та управління спортом у світі, та сучасного стану спорту в Україні обумовило вибір теми дослідження. Згідно стратегією Президента та Кабінету Міністрів України, спрямовану на виконання Угоди про Асоціацію України з Європейським союзом та реформування усіх галузей життя держави відповідно до європейських стандартів. Спорт як важливий соціальний феномен пронизує всі рівні сучасного соціуму, надаючи широкий вплив на основні сфери життєдіяльності суспільства. Отже, зрозуміло, що в галузі фізичного виховання та спорту України давно виникла реформування. Основна мета реформи спорту України – це створення відповідних нормативно-правових, соціально-економічних і організаційних умов, які сприятимуть не лише удосконаленню організаційно-управлінської системи вітчизняного спорту до відповідності стандартів провідних країн світу, належному рівню охоплення дітей заняттями спортом, а й забезпечить механізм відбору та підготовки обдарованих осіб для спорту вищих досягнень.