ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОБЛЕМИ ЗАСТОСУВАННЯ ПРЕВЕНТИВНИХ ЗАХОДІВ БОРОТЬБИ З ВЖИВАННЯМ ДОПІНГІВ У ПРОФЕСІЙНОМУ СПОРТІ - Голець, В.О. (Фізичне виховання та спорт, 2017)
Під час теоретичного аналізу проблеми встановлено, що застосування допінгів у професійному спорті сьогодні є вкрай актуальною і важливою темою. Учені багатьох країн активно працюють над пошуком і створенням нових препаратів, здатних розширити адаптаційні можливості спортсмена в екстремальних умовах, якими є тренування і змагання, підвищити фізичні якості спортсмена, психічну стійкість, увагу. З’ясовано причини вживання та медичні причини заборони допінгів. Вивчено історичний аспект пошуку нових засобів підвищення працездатності спортсменів. Проаналізовано законодавчу базу застосування допінгу в спорті. Зроблено акцент на тенденцію проникнення допінгів в масовий і юнацький спорт. Обгрунтовано необхідність глибоких знань медичних наслідків вживання допінгів, усвідомлення етичної та юридичної відповідальності за вживання заборонених речовин. Наведено 3 групи заборонених речовин із грунтовним описом негативного впливу їх на організм і причини заборони, а також викладено зміст первентивних заходів боротьби з вживанням допінгу в професійному спорті різних вікових категорій.