СУТНІСТЬ ОЗДОРОВЧОГО ВПЛИВУ ЗАНЯТЬ ПЛАВАННЯМ НА ОРГАНІЗМ СТУДЕНТІВ (ТЕОРЕТИЧНИЙ АНАЛІЗ) - Глухов, І. Г.; Пітин, М. П.; Дробот, К. В.; Абрамов, К. В. (Фізичне виховання та спорт, 2020)
Пріоритети, що лежать в основі процесу фізичної культури студентської молоді, забезпечують обов’язкове опанування ними системи прикладних навичок плавання. Отже, вивчення та теоретичне узагальнення сутності впливу занять плаванням на організм студентів дозволить внести якісні зміни в сучасну фізичну культуру вищих навчальних закладів та в майбутньому обґрунтувати систему підготовки студентів до плавання. Вона враховуватиме наявний досвід та сучасні вимоги, сутність і об’єктивність, критерії забезпечення цього процесу. Мета – узагальнити наукову інформацію про сутність впливу уроків плавання на організм студентів, визначити перспективи подальших наукових досліджень. Методи: теоретичний аналіз і узагальнення даних із науково-методичних джерел та інформації з інтернету, системний аналіз; історичні та логічні методи; аналіз, синтез та моделювання. Результати. Нині розроблено багато авторських підходів до навчання плавання, вирішення низки наукових та практичних завдань цього процесу серед студентської молоді. За змістом наукові праці зосереджуються на загальних підходах до навчання плавання: просунутих та прискорених; навчання плавання студентів спеціальних медичних груп; на методиках подолання учнями водяних страхів; використання рухомих ігор, мінливості засобів плавальної підготовки студентів; деяких організаційних аспектах процесу навчання плавання у фізичному вихованні. Однак це не усуває нинішні наукові суперечності. Висновки. Систематичні заняття із плавання для студентів – це неспецифічний вплив, який запускає функціональні резерви та мобілізує діяльність систем організму на різних його рівнях; метод особливого впливу, який стимулює процеси обміну речовин, корекцію будови тіла та фізичної працездатності, розвиток фізичних якостей; це педагогічний процес з усвідомленою й активною участю учнів у формуванні важливих навичок, використанні їх у майбутньому. Актуальною науково-прикладною проблемою сучасного фізичного виховання у вищих навчальних закладах є обґрунтування системного підходу до навчання плавання студентів, який враховуватиме наявний досвід та сучасні вимоги, сутність і об’єктивність критеріїв забезпечення цього процесу.