ЗДОРОВ’ЯЗБЕРЕЖУВАЛЬНИЙ АСПЕКТ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ - Рибалко, Л. М. (Фізичне виховання та спорт, 2020)
Розкрито сутність і зміст поняття «здоров’язбережувальні технології в системі фізичного виховання студентської молоді». На основі аналізу й узагальнення наукової педагогічної літератури та з фізичного виховання уточнено та конкретизовано поняття «технології», «здоров’язбережувальні технології». Подано класифікацію здоров’язбережувальних технологій, адаптовану до системи фізичного виховання. На основі аналізу й узагаль- нення філософської, педагогічної, психологічної та з фізичного виховання літератури уточнено сутність і розкрито зміст понять «технології», «здо- ров’язбережувальні технології» та визначено сутність і зміст поняття «здо- ров’язбережувальні технології в системі фізичного виховання студентської молоді». Загальнонаукове значення результатів дослідження здоров’язбереження в системі фізичного виховання студентської молоді полягає у представленні аналізу й узагальненні наукових доробків учених із питань розкриття сут- ності та змісту поняття «здоров’язбережувальні технології», обґрунтуванні теоретичних засад здоров’язбережувальних технологій у системі фізич- ного виховання студентської молоді. Здоров’язбережувальні технології в системі фізичного виховання розгля- даються як система оздоровчо-фізкультурних заходів і методичних при- йомів, що забезпечують формування, зміцнення та збереження здоров’я студентів і спрямовують освітній процес на формування в них здоров’язбе- режувальної та здоров’ярозвивальної компетентностей, навичок здорового способу життя та відповідної культури здоров’я. Зміст здоров’язбережу- вальних технологій у системі фізичного виховання визначають основні здоров’язбережувальні компоненти: аксіологічний, гносеологічний, еко- логічний, емоційно-вольовий, фізкультурно-оздоровчий, діяльнісний. Упровадження здоров’язбережувальних технологій у системі фізичного виховання студентів пов’язуємо з використанням комплексу заходів, до яких відносимо: медичні, фізкультурно-оздоровчі, лікувально-оздоровчі, реабілітаційні, соціально-адаптаційні, екологічні та забезпечення безпеки життєдіяльності.