ТЕХНІКО-ТАКТИЧНА ПІДГОТОВКА ЮНІОРОК У БОКСІ З УРАХУВАННЯМ ОСОБЛИВОСТЕЙ ПСИХОЛОГІЧНОГО ТИПУ - Воронцов, А. І. (Фізичне виховання та спорт, 2020)
У статті розглянуто вплив психологічного типу на навчання та вдосконалення техніко-тактичної підготовки в юніорок у боксі та пріоритетні напрями у тренуванні цієї вікової групи жіночого боксу. Мета – визначити особливості психологічного типу юніорок та їхній вплив на техніко-тактичну підготовку в боксі. Матеріал і методи: у дослідженні взяли участь члени збірної команди України з боксу серед юніорок віком 14–16 років. Усього було опитано 22 юніорки, серед яких було 7 представниць віком 14 років, 14 представниць віком 15 років та 1 представниця віком 16 років. Використані методи дослідження: методика С. Бем «Маскулінність – фемінність»; методика з визначення маскулінності Фрайбурзького особистісного опитувальника (FPI); анкетування за допомогою розроблених власних анкет; аналіз та узагальнення літературних джерел; аналіз витягів із протоколів змагань та перегляд відео півфінальних, фінальних двобоїв двох чемпіонатів України протягом 2019 року серед юніорок на початку і наприкінці року; метод математичної статистики. Результати: було визначено, що всі юніорки (n = 22) з показниками індексу (IS) у діапазоні від −0,6966 (±0,05) до 0,2322 (±0,05) належать до андрогінного типу згідно із класифікацією С. Бем. Визначення ознак маскулінності за допомогою тесту Фрайбурзького особистісного опитувальника показали кількість набраних балів від 3 до 9 (±2) із 14 можливих. Опитування за власними анкетами допомогло визначити пріоритети у тренуванні юніорок, а також встановити певний зв’язок з особистим та командним психофізичним кондиційним станом, який буде сприяти більш продуктивному тренувальному процесу юніорок у боксі. Виявлено, що 50% респонденток віддають перевагу ігровим тренуванням, найменший пріоритет у тренуванні мають бігові вправи та тривала розминка. Спростована думка деяких учених про боязнь представниць жіночої статі отримати травму обличчя, що ніби змушує вести двобій переважно на дальній дистанції. За результатами опитування визначено, що дівчата (15 респонденток) не бояться отримати таку травму, а за певної мотивації під час двобою кількість зростає до 17 осіб. Доповнено дані провідних науковців щодо домінування андрогенного типу жіночої статі в цих вікових групах в єдиноборствах. Висновки. Установлено зв’язок психологічного типу юніорок із вибором тренувальної моделі та проявом у тактичній підготовці. Для вдосконалення тренувального процесу потрібно визначити більше індивідуальних особливостей психологічного типу юніорок, що також допоможе у прогнозуванні змагальної діяльності.