АНАЛІЗ ЗМАГАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ВИСОКОКВАЛІФІКОВАНИХ КІКБОКСЕРІВ - Рихаль, В. І.; Окопний, А. М.; Гуцул, Н. З. (Фізичне виховання та спорт, 2020)
У статті описано змагальну діяльність висококваліфікованих кікбоксерів, визначено ефективні технічні дії. Наведено аналіз літературних джерел і результатів констатуючого експерименту для визначення технічного арсеналу в змагальній діяльності. Систематизовано дані літератури щодо технічної підготовленості висококваліфікованих кікбоксерів. Виділено основні положення технічної підготовленості висококваліфікованих кікбоксерів. Предметом дослідження є ефективні технічні дії в змагальній діяльності висококваліфікованих кікбоксерів. Мета дослідження – провести аналіз змагальної діяльності висококваліфікованих кікбоксерів із програми ISKA. Матеріали і методи. У педагогічному дослідженні взяли участь 10 кік- боксерів високої кваліфікації, які знаходилися на етапі підготовки до вищих досягнень, мали звання МСУ і МСМК (по 5 осіб). Експерти про- аналізували 44 поєдинки кікбоксерів високої кваліфікації (ISKA), під час яких розраховувалися коефіцієнти ефективності технічних дій. Результати. Аналіз змагальної діяльності дозволив визначити відсоткове співвідношення ударів висококваліфікованих спортсменів. Найвищий показник ударів у голову складає 47%, ударів руками – 44%, прямі удари руками – 58%, раун-кік – 68,5%, в рівень тулуба – 96%. Найвищий показник захистів за допомогою рук – 36%; атакуючих дій – 50,7%. Висновки. За показниками змагальної діяльності кікбоксерів високої кваліфікації було виявлено використання ефективних технічних дій у нападі і в захисті у зв’язку із застосуванням під час змагального поєдинку технічних дій колінами і наданням правилами змагань можливості застосовувати один удар коліном у положенні захвату суперника. Кікбоксери високої кваліфікації в змагальній діяльності використовують ефективні ударні технічні дії в нападі верхніми і нижніми кінцівками (44% – удари руками, 36% – удари ногами, 20% – удари колінами). У змагальній діяльності серед захисних технічних дій найчастіше використовуються прийоми захисту за допомогою рук (36%) порівняно із ногами (20%), тулубом (28%) і переміщеннями (16%).