ЧЕРЛІДИНГ У СИСТЕМІ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ ЯК ДІЄВА ФОРМА ВПЛИВУ НА СТАН ЗДОРОВ’Я І ФІЗИЧНУ ПІДГОТОВКУ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Антіпова, Ж. І.; Барсукова, Т. О. (Фізичне виховання та спорт, 2022)
Стаття присвячена новому підходу до проблеми фізичної підготовки та збереження здоров’я здобувачів вищої освіти. Новий погляд на підвищення рівня фізичної підготовки передбачає інноваційний підхід до фізичного виховання. Динамічний розвиток, вивчення та впровадження сучасних інноваційних технологій у навчальний процес та оздоровлення здобувачів – одне з головних завдань удосконалення навчальних планів та програм з фізичного виховання у закладах вищої освіти. Досліджуємо одну з найдієвіших форм фізичного виховання – фізичний розвиток засобами черлідингу. Черлідинг – складовий компонент навчального процесу дисципліни «Фізичне виховання» – ми застосували як засіб, що сприяє якісному засвоєнню теоретичних знань та практичних навичок у фізичному вихованні, що забезпечує здобувачам успішне оволодіння знаннями майбутньої професійної діяльності. У період навчання у нашій академії черлідинг постає як один з ефективних засобів популяризації занять фізичним вихованням, зміцнення здоров’я студентської молоді, підвищення мотивації до регулярних занять фізичною культурою та спортом. Черлідинг, як видовищний та емоційний спортивний напрям, поєднує у собі елементи шоу, гімнастики, акробатики та сучасних танцювальних рухів. Виступи черлідерів супроводжують багато спортивних змагань, посилюючи видовищність, і є одним з найбільш захопливих видів спорту, що сприяють всебічному та гармонійному фізичному розвитку студентської молоді. У роботі відзначено оздоровчі, розвивальні, виховні можливості черлідингу для підвищення ефективності організації навчального процесу. Використовуючи напрацювання та досвід застосування програм з черлідингу, викладачами інших закладів вищої освіти були підібрані відповідні для наших здобувачів засоби та методи навчання основ черлідингу, розроблено програму та комплекс перевіркових тестів. Проаналізовано та дано оцінку наявної навчальної програми з фізичного виховання. На підставі отриманих даних запропоновано корекцію змісту занять з фізичного виховання з обґрунтуванням запровадження підрозділу напряму «Фітнес» на тему «Черлідинг». Обговорено та прийнято програму підрозділу та методичні рекомендації до неї. Введення занять за програмою «Черлідинг» сприяло успішній реалізації поставлених завдань навчання, розвитку фізичних якостей. З успішною реалізацією програми черлідингу вирішується проблема підвищення рівня фізичної підготовки та зміцнення здоров’я здобувачів вищої освіти, але питання залишається актуальним, оскільки необхідне для успішного та якісного вирішення завдань професійного навчання майбутніх юристів.